El Shatt_kadar iz filma.jpg
Кадар из филма Ел Шат
Музеј афричке уметности

Кадар из филма Ел Шат
Музеј афричке уметности

Филмски и позоришни програм

ФИЛМ О МАЊЕ ПОЗНАТОМ ДЕЛУ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ПРОШЛОСТИ: Остварење „Ел Шат – нацрт за утопију“ аутора Ивана Рамљака у Музеју афричке уметности

21.03.2024.

ФИЛМ О МАЊЕ ПОЗНАТОМ ДЕЛУ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ПРОШЛОСТИ: Остварење „Ел Шат – нацрт за утопију“ аутора Ивана Рамљака у Музеју афричке уметности
Величина слова

Дугометражни документарни филм „Ел Шат – нацрт за утопију“ аутора Ивана Рамљака биће приказан у петак, 22. марта у 18 часова у Музеју афричке уметности у Београду.

Где се одржава

Музеј афричке уметности


Када се одржава

22. март


Након пројекције, разговор са аутором филма водиће Ана Кнежевић, кустоскиња МАУ. Улаз је слободан, уз пријаву на мејл [email protected]. Филм је премијерно приказан на Фестивалу медитеранског филма Сплит, а у Београду је приказан у оквиру 29. Фестивала ауторског филма. „Ел Шат – нацрт за утопију“ говори о веома важном делу југословенске прошлости који је и данас део колективне меморије Далмације, а који памти евакуацију и живот великог броја Далматинаца у Египту током II светског рата.

Стотине промрзлих и изгладнелих људи плута на бродовима усред Медитерана бежећи од рата. Сцене које у последње време виђамо на вестима – али година је 1944. и избеглице беже из Европе у Африку. Након капитулације Италије, а пре доласка немачке војске, Тито је уз помоћ савезника одлучио да евакуше 28.000 становника Далмације у Египат, где су две године живели под шаторима усред пустиње, у својеврсном комунистичком модел-насељу које је требало да покаже Западу како ће изгледати нова Југославија када се заврши рат. 

Продуцент филма је Компот из Загреба (Тибор Кесер), док је српски копродуцент Хороптер Филмска продукција (Ива Племић Дивјак). Филм је продуциран уз учешће бројних аутора и креативних сарадника из Србије. Јелена Максимовић потписује монтажу, а Владимир Живковић дизајн и микс звука. Постпродукција филма и истраживање дела архивског материјала такође су урађени у Србији.

Подели вест