Vizual - prateći program
промо

промо

Филмски и позоришни програм

АУСТРИЈСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: Легендарни редитељ Били Вајдлер у фокусу пратећег програма

15.04.2024.

АУСТРИЈСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: Легендарни редитељ Били Вајдлер у фокусу пратећег програма
Величина слова

У пратећем програму Аустријског филмског фестивала, који се ове године одржава од 24. до 29. априла у Културном центру Београда и на Факултету драмских уметности, биће одржано неколико програма посвећених легендарном редитељу аустријског порекла Билију Вајлдеру.

Где се одржава

Културни центар Београда, Коларчева 6


У четвртак 24. априла, у 19 часова у Дворани Културног центра Београда биће одржана презентација књиге есеја „О булеварима, апартманима и Билију Вајлдеру” на којој ће говорити уредник едиције Александар С. Јанковић, селектор фестивала Саша Радојевић, и аутори есеја Весна Перић, Ива Лековић, Милутин Петровић и Биљана Максић. Разговор ће модерирати уредник филмског програма Културног центра Београда Иван Аранђеловић.

У 20 часова истог дана, на програму је пројекција рестаурираног филма „Семе зла” Билија Вајлдера из 1934. године. У ексклузивној пројекцији Вајлдеровог најређег филма и редитељског првенца глуми 17-годишња Данијел Дарије у причи о малолетним крадљивцима аутомобила. Произведен је у Француској са малим буџетом, сцене ентеријера снимане су у гаражи, а убрзане јурњаве аутомобила по улицама. Вајлдер се присећа да је то било у неким аспектима налик на „До последњег даха“. Ова рестаурација филма „Семе зла” заснована је на сигурносном негативу од 16 mm направљеном од ретких оригиналних материјала (који највероватније више не постоје) из колекције Blackhawk Филмс, који су скенирани у ХД резолуцији за ово издање.

Били Вајлдер је био редитељ и сценариста аустријског порекла. Његова каријера у Холивуду трајала је пет деценија и сматра се једним од најсјајнијих и најсвестранијих филмских стваралаца класичног холивудског филма. Добио је седам Оскара (21 номинација), награду БАФТА, Златну палму Канског филмског фестивала и две награде Златни глобус.

У оквиру Аустријског филмског фестивала, 25. и 26. априла у Културном центру Београда биће одржан програм за филмске професионалце и ствараоце „Imagine Green Filming” посвећен истраживању теме зелене трансформације филмске индустрије, области са највећим негативним утицајем на животну средину у контексту културе и креативних сектора. Програм се састоји од панел дискусије Challenges and Practices - Green Transformation in the Film Industry, чији ће фокус бити усмерен на промишљање различитих приступа у погледу зелене трансформације поља, као и изазова и потенцијала у њиховој имплементацији из перспективе јавних политика, и Industry Session сегмента, оријентисаног ка презентацији нове професије - зеленог консултанта у филмској индустрији и анализи његове улоге у контексту продукционог процеса. У оба програма ће учестовати значајни гости из Аустрије, Лин (Дитлинд) Рот (Филмска комисија Доње Аустрије) и Нина Хаузер (Аустријски филмски институт).

На Факултету драмских уметности, дан након завршетка званичног фестивалског програма, 29. априла специјални гост биће Вуду Јургенс, звезда аустропопа и главни глумац у филму „Rickerl” који ће затворити овогодишње издање Аустријског филмског фестивала. Он ће са професорима и студентима разговарати о музици и звуку, као и својој улози у поменутом филму и награди за најбољу главну мушку улогу на Диагонале филмском фестивалу у Грацу (април 2024).

Подели вест