Kadar iz filma Anja Ganja.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

ДАНИ СЛОВЕНАЧКОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ: Разноврстан и богат пратећи програм кроз филмове, изложбе, предавања и радионице

29.04.2024.

ДАНИ СЛОВЕНАЧКОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ: Разноврстан и богат пратећи програм кроз филмове, изложбе, предавања и радионице
Величина слова

Дани словеначког филма се одржавају од 10. do 14. маја у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој 1, и доносе богат пратећи програм у виду изложби, радионица и предавања.

Где се одржава

Узун Миркова 1


Када се одржава

14. мај


У главном програму ће бити приказано шест краткометражних остварења. У суботу 11. маја, од 18 часова на програму је кратки документарни филм „Лука Марс“ Маура Лаиншчека, а од 20 часова кратки играни филм „Бик“ Бојана Лабовића. У недељу 12. маја, од 18 часова публика ће моћи да погледа документарац „Alchajmer кафе“ Мартина Дракслера, док је у 20 часова на програму играно остварење „Ања Гања“ Петра Бизјака. У понедељак 13. маја програм у 18 часова отвара документарац „Границе“ Дамјана Козолеа, а у 20 часова публика ће моћи да види кратки играни филм „Фонтана“ Горана Војновића.

Последњег дана ревије, у уторак 14. маја, у Југословенској кинотеци у Косовској 11 заказан је специјални програм ДСФ+ фокусиран на кратке игране, документарне, експерименталне и анимиране, али и нестандардне дугометражне, алтернативне или друштвено-политички ангажоване филмове.

У овој селекцији Владимира Шојата, уредника програма ДСФ+, нашли су се филмови „Казнени ударац“ редитеља Рока Бичека, „Журнали 670 – Црвене шуме“ (Ника Аутор), „Последњи дан Рудолфа Ничеа“ (Блаж Кутин), „Кадрирање Сатерланда“ (Матјаж Јамник, Гаја Наја Ројец), „Упад“ (Матевж Јерман, Нико Новак) и „Тако се завршило лето“ (Матјаж Иванишин).

Истог дана од 18 часова у Југословенској Кинотеци у Косовској 11, у оквиру програма ДСФ приказује се избор најбољих филмова студената словеначке Академије за гледалишче, радио, филм ин телевизијо (АГРФТ) из последњих неколико година. Њихови филмови су током ових десет година редовно били на програму Дана словеначког филма, како у оквиру ДСФ, тако и ДСФ+, при чему су неки од аутора на фестивалу први пут јавно приказивали своје филмове изван Словеније. За ову прилику руководиоци и ментори студентских филмова са АГРФТ направили су избор кратких филмова у трајању од 90 минута.

У холу Југословенске кинотеке, у оквиру свечаног отварања 10. маја, биће приређена изложба плаката и фотографија са претходних издања ревије Дани словеначког филма, а која ће бити обогаћена и драгоценим уметничким радовима фотографкиње Ирене Херак, саветнице за културу и медије Амбасаде Републике Словеније у Београду. Од самог почетка ревије ДСФ, Ирена Херак је допринела визуелној препознатљивости манифестације, јер је својом камером дала снажан уметнички печат снимајући личности, догађаје и сусрете уметника. Портретима глумаца Снежане Никшић и Радета Шербеџије, Ирена Херак је забележила јединствен сусрет главних актера филма „Седмина” Матјажа Клопчича; фотографисала је занимљиве тренутке постављања изложбе сценографа Душана Милавеца... Ликови посматрача и присутних на отварању ревије, забележених кроз фотографски објектив Ирене Херак, остају трајно похрањени у архиву манифестације Дани словеначког филма.

У суботу, 11. маја у 11 часова, биће одржана трибина на тему „Прилози за историју словеначког филма“, коју ће модерирати др Ивана Кроња, уредница пратећег програма ДСФ-а. Ова трибина, на којој ће учествовати представници филмских институција и филмски стручњаци из Србије и Словеније, обухватиће најразноврсније аспекте како историјске, тако и савремене словеначке кинематографије, укључујући и ранији југословенски период и узајамну уметничку и продукцијску сарадњу Словеније, Србије и других република некадашње СФРЈ.

У недељу, 12. маја у Југословенској кинотеци биће одржан сусрет професора и студената филмских академија из Љубљане и Београда (АГРФТ – Академија за гледалишче, радио, филм ин телевизијо и ФДУ – Факултет драмских уметности). Након разговора следи радионица на тему „Звук на филму“, коју воде доц. Миха Јарамаз и ван. проф. Дино Долничар, као и предавање ван. проф. Симона Таншека „Стилизација фотографије у играном филму“.

Подели вест