SKRB0667.JPG
Зоран Шкрбић

Зоран Шкрбић

Филмски и позоришни програм

„КЊАЗ" У МАДЛЕНИЈАНУМУ НА ДАН АТЕНТАТА: Ово је лична, породична, друштвена и политичка драма Балканског Хамлета

04.06.2024.

„КЊАЗ" У МАДЛЕНИЈАНУМУ НА ДАН АТЕНТАТА: Ово је лична, породична, друштвена и политичка драма Балканског Хамлета
Величина слова

После веома успеле премијере у фебруару месецу, која је изазвала велико интересовање како публике, тако и медија, поново ће се драма „Књаз" Миодрага Илића наћи пред публиком 10. јуна у 20 часова, на Малој сцени позоришта Мадленијанум.

Где се одржава

Мадленијанум


Када се одржава

10. јун


Последње дело у низу о знаменитим историјским личностима и српским владарима Миодраг Илић је и уприличио за сцену, изабравши музику, пројекције које прате сведену сценографију и костиме које је одабрала Милица Бајић Ђуров, док је за видео задужен Звонко Јелушић, дизајнер звука је Душан Арсикин, дизајнер светла је Срђан Јовановић. У веома сугестивној глуми Небојше Миловановић као Кнеза Михаила, Милице Јанкетић као Књегиње Јулије, Бранка Јеринића као Милоша Обреновића, Бојана Жировића као Анастаса Јовановића, Милана Цација Михаиловића као Др Карла Пацека, Катарине Жутић као Анке Константиновић, Јелице Сретеновић као Томаније Обреновић и младе Ксеније Репић као Катарине прати се богат унутрашњи живот великог српског просветитеља у драматичним историјским околностима, а кога су још звали и Балкански Хамлет, и који је трагично окончао живот у атентату, 10. јуна 1868. године, под никада до краја разјашњеним околностима, чиме се и завршава овај комад. 

Миодраг Илић, који је недавно прославио 65 година свог богатог уметничког рада, је фино изнијансирао карактер младог, просвећеног, заљубљеног владара, који се у својој владавини суочава са заосталом, неписменом, у блато утонулом Србијом деветнаестог века. Публика прати личну, породичну, друштвену и политичку драму, једног песника и просвећеног апсолутисте који је у Србији успоставио модеран друштвени систем и законитост и коначно ослободио земљу од турског јарма. Његово прометејско жртвовање, његова вера и занос, основни су мотиви драме. Паралелно пратимо крах његовог брачног живота са књегињом Јулијом и уплив у инцестуозну везу са младом рођаком Катарином, што комаду даје мелодрамски карактер. 

Ово необично, „експериментално“ извођење, пленило је пажњу гледалаца захваљујући вешто компонованом, занимљивом драмском предлошку аутора и његовој језгровитој режији, као и надахнутом ангажовању одличне осмочлане екипе глумаца.

Подели вест