Vizual_Festival francuskog filma.jpg
промо

промо

Филмски и позоришни програм

ШЕСТИ ФЕСТИВАЛ ФРАНЦУСКОГ ФИЛМА: Најновија остварења са Канског фестивала, улаз на неколико локација на ОТВОРЕНОМ је СЛОБОДАН

10.06.2024.

ШЕСТИ ФЕСТИВАЛ ФРАНЦУСКОГ ФИЛМА: Најновија остварења са Канског фестивала, улаз на неколико локација на ОТВОРЕНОМ је СЛОБОДАН
Величина слова

Фестивал француског филма биће одржан од 19. до 23. јуна на неколико локација на отвореном у Београду.

Где се одржава

Косанчићев венац, Силоси, плато између две куле пословног центра „Ушће”


Када се одржава

23. јун


На шестом издању фестивала публика ће имати прилику да погледа најновија остварења из Француске, од којих више њих припадају овогодишњој селекцији Канског фестивала, једног од најзначајнијих филмских сусрета у свету. Пројекције ће бити одржане на Косанчићевом венцу, Силосима, платоу између две куле пословног центра „Ушће”, Београд башта, док ће у Новом Саду филмови бити приказани у Културном центру Новог Сада, у Нишу у биоскопу Цине Гранд, док ће се у Зрењанину програм одржати почетком јула.

На конференцији за медије одржаној у мтс Дворани присутнима су се обратили Станислас Пјере, директор Француског института у Србији, Драган Бјелогрлић, редитељ и кум фестивала, Игор Станковић, директор фестивала и Алекси Маненти, глумац. 

Станислас Пјере, директор Француског института у Србији је на конференцији за медије казао да је Фестивал француског филма плод дугогодишње сарадње између Француског института и партнера, као и да је његова мисија промоција француске кинематографије. Он је навео да Споразум о копродукцијама из 2019. који је потписан приликом званичне посете Емануела Макрона данас има свој прави смисао. Он је изразио посебно задовољство поводом новог места на коме ће се приказивати филмови, Београд башта у Брегалничкој улици на Звездари (стари биоскоп који је некада припадао Београд филму). „Посебно смо поносни што у години када је Париз домаћин Олимпијских игара организујемо специјални део програма фестивала који ће бити посвећен спорту. Фестивал француског филма део је посебног догађаја Ритам француске културе који смо посветили највећем спортском сусрету на свету. Хтео бих да изразим посебну захвалност Игору Станковићу и Драгану Бјелогрлићу који је пристао да буде кум фестивала, али и партнерима фестивала, а то су генерални покровитељ Телеком Србија, Млекопродукт - Ил-дЕФранс, МПЦ Пропертис, Лореал Балкан, ТВ5 Монде. Наш партнер је и Општина Стари град”, рекао је Пјере. 

Konferencija za medije_Festival francuskog filma 2024_foto Filip Olćan.JPG
Филип Олћан

Фестивал француског филма сваке године бира кума или куму који својом репутацијом подржавају фестивал. Кум овогодишњег издања је глумац и редитељ Драган Бјелогрлић, награђивани аутор чији филмови су остварени у копродукцији са Француском. 

 Игор Станковић, директор фестивала, представио је овогодишњи програм и истакао: „Овогодишње издање ће отворити филм Непожељни редитеља Лаџа Лија, и са глумцем Алексијем Манентијем, који ће бити и гости фестивала. Другог дана фестивала биће приказан филм који је отворио Кански фестивал Други чин Кентена Дипијеа са великим именима француског глумишта. Сви филмови на фестивалу су део прошлогодишње продукције и позвао бих све да посете прелепе локације на којима ће бити приказани, а улаз на пројекције ће бити слободан.”

Подели вест