SIF60297.jpg
Народно позориште промо

Народно позориште промо

Балет „Бановић Страхиња“

„БАНОВИЋ СТРАХИЊА“ НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА: Поставка обележава 100 година БАЛЕТА у Србији

15.06.2024.

„БАНОВИЋ СТРАХИЊА“ НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА: Поставка обележава 100 година БАЛЕТА у Србији
Величина слова

Балет „Бановић Страхиња“, инспирисан једном од најлепших епских народних песама, на музику Ивана Илића, у кореографији Игора Кирова, премијерно је изведен 13. јуна, а нова извођења су заказана за 15. и 18. јун!

Где се одржава

Народно позориште


Када се одржава

16. и 18. јун


Уметничка директорка Балета Ана Павловић наглашава да ће предстојећа премијера, уједно означити и финале прославе обележавања значајног јубилеја - сто година постојања балета у Србији.

„Овим делом желимо да укажемо на значај наше националне историје и неговања културног наслеђа, захваљујући универзалној причи која ни протоком времена не губи на актуелности. Поставка је урађена ексклузивно за Балет Народног позоришта и у том смислу представља оригиналну уметничку креацију. Желимо да подсетимо публику на песму Бановић Страхиња, чувено дело наше епске књижевности које је током историје било инспирација и многим другим уметницима и донело низ тумачења у оквиру различитих уметничких израза”, наводи Ана Павловић.

Бановић Страхиња није био само епски јунак, познат по снази и јунаштву, већ и личност која је представљала оличење правде, поштења и племенитости, док га његова спремност да пружи опроштај чини јединственим ликом српске епике.
Поред изузетне литерарне лепоте, песма се својом тематиком уздиже у ванвременски приказ контраста између традиционалних вредности, строгих друштвених норми и интимног људског осећања. 

 „Изазов превођења поезије у плесну форму омогућио је да се речи и ритам трансформишу у израз тела, откривајући нове димензије емоција и значења изражених у песми. Процес је био узбудљив, али и захтеван. Требало је приказати читаву палету емоција - озлојеђеност, тугу, љубомору, љутњу, али и снагу, истрајност, и на крају, опроштај. Кореографски израз је пре свега савремен – у питању је модерна техника покрета утемељена на класичној естетици. То је омогућило интензиван приказ набоја емоција и енергије – наравно, у складу са драматуршким током приче. Мислим да је овакав стилски приступ значајан, јер ансамблу пружа прилику да заблиста у новом светлу и прикаже другачији квалитет уметничког израза“, истиче Игор Киров.

Насловну улогу на премијери играће Лев Семенов, Анђелију Софија Матјушенскаја, Влаха-Алију Игор Пастор, Дервиша Бранко Сарић, Страхињину мајку Ивана Савић Јаћић, а Југ Богдана Јован Веселиновић, док ће у извођењу 15. јуна, улогу Југ Богдана тумачити Јовица Бегојев. На извођењу 18. јуна представиће се нова солистичка подела коју чине: Метју Соловјоф, Теодора Спасић, Никола Бјанко, Милош Кецман, Олга Олћан и Јован Веселиновић.

Костиме је осмислила Катарина Грчић Николић, сценографију потписују Герослав Зарић и Владислава Канингтон, дизајнер светла је Милчо Александров, а асистент кореографа Мојца Мајцен. У представи учествује Оркестар  Народног позоришта у Београду под диригентском управом Нине Фуштар.

Подели вест