Počeo 6. Festival francuskog filma_foto Filip Olćan.jpg
Филип Олћан

Филип Олћан

Филмски и позоришни програм

ФЕСТИВАЛ ФРАНЦУСКОГ ФИЛМА: Први део фестивала траје до 23. јуна, бесплатан улаз на све пројекције у Београду

20.06.2024.

ФЕСТИВАЛ ФРАНЦУСКОГ ФИЛМА: Први део фестивала траје до 23. јуна, бесплатан улаз на све пројекције у Београду
Величина слова

Пројекцијом филма „Непожељни” редитеља Лаџа Лија на Косанчићевом венцу синоћ је отворен шести Фестивал француског филма.

Када се одржава

19. до 23. јун


Током четири дана фестивала публика ће имати прилику да ужива у најновијим остварењима француске кинематографије под ведрим небом у Београду и у биоскопима у Новом Саду и Нишу. Осим главног програма у току фестивала биће одржан и OFF програм - Циклус спорт на филму (у сусрет Олимпијским играма) који ће представити три спортска филма у МТС Дворани.

Свечаном отварању на Косанчићевом венцу присуствовали су амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар, редитељ Лаџ Ли, глумац Алекси Маненти, као и овогодишњи кум фестивала Драган Бјелогрлић.

„Велико ми је задовољство што имам част да отворим шесто издање овог дивног фестивала и хвала вам што сте дошли у овако великом броју. Нашим фестивалом обележавамо почетак лета и драго ми је што он постаје традиционална манифестација на културној сцени Србије”, рекао је амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар на отварању фестивала. 

Pjer Košar_foto Filip Olćan.jpg
Филип Олћан

Након пројекције, одржан је разговор са редитељем филма „Непожељни” Лаџом Лијем и глумцем Алексијем Манентијем, који су поделили своја искуства са снимања и одговарали на питања присутних.

Ladž Li i Aleksi Manenti_foto Filip Olćan.jpg
Филип Олћан

Пројекције филмова одвијају се на више локација у Београду, укључујући Косанчићев венац, Силосе Београд и звездарски парк Београд башта, као и у МТС Дворани. 

Други део фестивала биће одржан од 4. до 7. јула на платоу између две куле пословног центра „Ушће” на Новом Београду, док ће програм у Зрењанину бити накнадно објављен.

Улаз на све пројекције у Београду је слободан.

Више информација о програму може се наћи на фестивалском сајту:  https://festivalfrancuskogfilma.rs и на сајту Француског института у Србији: https://www.institutfrancais.rs/festival-francuskog-filma-2024/ као и на друштвеним мрежама.

Подели вест