image001.jpg
ЦЕБЕФ промо

ЦЕБЕФ промо

Филмски и позоришни програм

ФИЈАКЕР И ВАТРОМЕТ НА ПОЧЕТКУ: Филмски фестивал у Сопоту до 6. јула

01.07.2024.

ФИЈАКЕР И ВАТРОМЕТ НА ПОЧЕТКУ: Филмски фестивал у Сопоту до 6. јула
Величина слова

Овогодишњи 52. филмски фестивал у Сопоту одржаће се од 1. до 6. јула у Центру за културу Сопот. На програму фестивала су филмови домаће продукције, а ове године укључени су и најбољи наслови мањинских копродукција.

Традиционално свечано отварање фестивала протећи ће уз неизоставне фијакере и ватромет на почетку церемоније, када се очекује да ће центар вароши бити испуњен великим бројем мештана и гостију. Поред наступа домаћег фолклора, присутне очекује и музички наступ Хусе Алијевића, једног од јунака такмичарског филма на фестивалу „Недеља”.

Статуета за животно дело ове године ће бити уручена Предрагу Пеги Поповићу, првом дипломираном сниматељу у бившој СФРЈ, иноватору и педагогу, некадашњем декану Факултета драмских уметности у Београду. Пега Поповић дао је и инспирацију за слоган овогодишњег фестивала „Црно-сиво, у колору”, који је графички представила Симона Дашић Раца.

Почасна статуета биће додељена и двема установама чије су улоге драгоцене у очувању домаће и светске културне баштине – „Филмским новостима”, поводом осамдесетогодишњице, и „Југословенској кинотеци”, поводом седамдесетпетогодишњице успешног рада.

За награде фестивала такмичиће се 24 филма која су у току године приказиванa у биоскопима, а међу којима је остварење „Драва се не предаје” доајена нашег филма Николе Лоренцина, у продукцији „Застава филма”, који ће бити премијерно приказан. О овим наградама одлучиваће трочлани жири у саставу: глумица Тања Бошковић, редитељ и редовни професор ФДУ Предраг Велиновић и филмски критичар и есејиста, уредник издавачке делатности ФЦС Мирољуб Стојановић.

Током фестивала биће одржане три почасне пројекције документарних филмова: „Зима једног пролећа” – Милана Никодијевића, „Најбољи голман на свету” – ауторке Катарине Синђелић у режији Владимира Курчубића, као и филм „Београд ‘92” Мише Радивојевића.

Програмски сегмент филмова за најмлађе неће изостати ни ове године.

Међу пет пројекција намењених најмлађима биће и филм „Екскурзија”, у такмичарској конкуренцији, који обрађује проблеме адолесцената. Током фестивала, у Галерији и холу КЦ Сопот, публика ће моћи да види изложбу слика Ратомира Пантића Звишког, уметника из Сопота, као и неколико занимљивих експоната „Филмских новости” и „Југословенске кинотеке”.

Панел са називом „Слике за вечност – Предраг Пега Поповић”, који ће бити одржан 2. јула у 12 часова у ЦЗК Сопот обећава занимљиве приче. Ревија награђених филмова „Софест плус”, након завршетка фестивала 9. јула, биће одржана у Дворани Културног центра Београда.

Организатори фестивала су Центар за културу Сопот и Центар београдских фестивала.

Извор. Беоинфо

Подели вест