BGD maraton 2022. foto BRC i Sport IT 5.jpg
Београдски тркачки клуб

Београдски тркачки клуб

Манифестације

КАКО ИЗГЛЕДА ГРАД ИЗ ТРКАЧКИХ ПАТИКА: Београдски маратон је најмасовнији обилазак знаменитости Београда

16.05.2022.

КАКО ИЗГЛЕДА ГРАД ИЗ ТРКАЧКИХ ПАТИКА: Београдски маратон је најмасовнији обилазак знаменитости Београда
Величина слова

Ове године одржан је јубиларни 35. Београдски маратон. У току ове највеће спортске манифестације наша престоница сваке године постаје прави тркачки град, како за учеснике тако и за верне навијаче.

Где се одржава

Београд


Када се одржава

15. мај


Само они који учествују на овој спортској манифестацији знају да је најбољи начин да упознају један град ако истрче маратонску трку у њему. А Београд, као и велики број светских и европских метропола, у равноправној је трци са лепотама и знаменитостима поред којих маратонци пролазе надајући се најбољем пласману.
Први Београдски маратон одржан је у мају 1988, и један је од најстаријих међународних традиционалних догађаја у Србији и узор је другима у региону када су у питању многи елементи организације оваквих догађаја. Одлуком Скупштине града Београда из 2003. године, Београдски маратон је проглашен за догађај од посебног значаја за град Београд.
Омиљена трка српских спортиста и рекреативаца мами увек уздахе и одушевљење становника Београда и навијача који долазе да бодре своје чланове породица или пријатеље. Тако је било и ове године у мају када је на улицама Београда било више од 15 хиљада људи. Трчале су се маратонска, полумартонска и штафетна трка, док је трка задовољства ове године уместо 5 била дужине од 2,5 км.
Град са богатом историјом и прелепим архитектонским здањима маратонском стазом показује неке од веома значајних историјских грађевина. А ми вам откривамо како он изгледа директно из тркачких патика и затворених улица.

BGD maraton 2022. foto BRC i Sport IT (1).jpg
Београдски тркачки клуб


Стартна зона
Ове године предстарт трке и окупљање је било на Тргу Николе Пашића. Ово је један од најмлађих тргова у граду и назван је по бившем градоначелнику Београда. Урбано и архитектонско формирање трга отпочело је после Другог светског рата, када су порушене старе зграде, премештена трамвајска окретница, изграђен водоскок, уклоњене ограде испред бивше дворске баште и Народне скупштине, и подигнут велики број модерних зграда. Носио је дуго име Трг Маркса и Енгелса.
У центру трга налази се једна од највећих и омиљених фонтана Београђана, а поносно су ту позициониране и зграде Дома синдиката и Историјског музеја, две значајне културне грађевине Београда.

Старт
Старт трке је на раскрсници улица Булевар краља Александра и Ресавске. На овом потезу маратонци пролазе поред једног од најлепших храмова - Цркве Св. Марка. Ова српска православна црква грађена је од 1931. до 1940. године по узору на манастир Грачаница. Након ових улица улази се у Београдску улицу и преко трга Славија у Немањину. Славија је једна од главних саобраћајних петљи у Београду. На овом месту налази се Музичка фонтана Славија и споменик Димитрију Туцовићу.


Ток трке
Након Славије тркачи настављају путем Немањине улице у којој су значајне институције државне управе (Министарства и Влада републике Србије), као и Генералштаб који је настрадао у бомбардовању 1999. Ово архитектноско здање дело је једног од великана југословенске архитектуре Николе Добровића које чека на своју реконструкцију. Након тога поглед тркача сеже ка Железничкој станици на дну Немањине и новоизграђени споменик Стефану Немањи. Наставља се скретањем у Балканску улицу и улицом Гаврила Принципа и Бранковом преко Бранковог моста.


Поглед на ушће две реке
Један од најлепших погледа на Београд је поглед са Бранковог моста са ког се види ушће Саве у Дунав, Музеј савремене уметности, брдо Калемегдан, Бетон халу, као и на реконструисано Савско шеталиште.


Нови Београд
Улице Новог Београда су за тркаче равна и стимулативна стаза. И ова популарно названа „бетонска утопија” пружа маратонцима да из старог уђу у посебно занимљив део града. Они пролазе, између осталог, поред Палате Србије и Хотела Југославија у коме су ноћили Краљица Елизабета, Ричард НИксон, Нил Армстронг...
Након веома дуге новобеоградске трасе тркачи се враћају назад у стари део града улицом Кнеза Милоша на чијем врху тркаче очекује највећа навијачка станица и чланови највећег рекреативног тркачког клуба у Београду, Београдског тркачког клуба. На мање од километар пред циљ маратонце бодре они који највише знају како им је.


Београђанка
Београдска трка може да се дичи и великим бројем жена које трче дуге маратонске дистанце. На месту где вас дочекују и бодре чланови Београдског тркачког клуба такође неколико важних културно историјских грађевина. Од Вазнесењске цркве и некадашњег Биоскопа Одеон тркаче дочекује Београђанка или Палата Београда, здање високо преко 100 метара и са преко 20 спратова. Ово је један од првосаграђених облакодера у центру Београда.
Циљ маратонске трке био је на Теразијама, испред чувеног хотела „Москва”. Хотел Москва је симбол Београда чији гости су, између осталалих били и Алберт Ајнштајн, Алфред Хичкок, Ричард Никсон, Павароти, Роберт Де Ниро... Уколико се одлучите да вам Београд буде маратонска или туристичка дестинација Београдски тркачки клуб вам може бити права адреса и полазна тачка да упознате наш град на један од најлепших начина - у тркачким патикама.

Подели вест