image004 (1).jpg
промо

промо

Манифестације

ЖЕНА КОЈА ЈЕ ИШЛА ИСПРЕД СВОГ ВРЕМЕНА! Упознајте се са радом Биљане Јовановић и са њеном величином у УК Пароброд

03.06.2022.

ЖЕНА КОЈА ЈЕ ИШЛА ИСПРЕД СВОГ ВРЕМЕНА! Упознајте се са радом Биљане Јовановић и са њеном величином у УК Пароброд
Величина слова

Разговор о романсираној биографији Биљане Јовановић - Роман о Биљани (ЦИД, Подгорица, 2021) др Драгана Лакићевића Лакаса одржаће се у понедељак, 6. јуна 2022. године од 19 часова у УК Пароброд.

Где се одржава

УК Пароброд


Када се одржава

06. јун


Драган Лакићевић, филозоф и писац, објавио је девет књига из политичке филозофије, методологије и друштвене теорије, а под псеудонимом Лакас написао је - Градови и друге приче, Спидијева филозофија (преведена на немачки) Адресар, Портрет политичара у младости, Трагом сећања.

Аутор естетски анализира уметнички рад Биљане Јовановић, као сведок панораме једног узбурканог времена. Осим Лакићевић Лакаса, о роману о Биљани говориће: др Ратко Божовић coциолог, др Чедомир Чупић политиколог и Тамара Спајић, новинарка, уз модерирање Катарине Лазић, уреднице књижевног програма у Пароброду. Марија Ђајић, глумица и редитељка, прочитаће одломке из књиге, који се односе на Биљанину вољу, амбицију, таленат али и тадашње акције као што је ''Црни флор''...

Биљана Јовановић (1953 – 1996)
Београђанка и космополита, завршила филозофију на Филозофском факултету Универзитета у Београду, бавила се књижевним радом, дисидентском, антиратном и мировном делатношћу. Објавила је збирке песама ''Чувар'' (1977) романе ''Пада Авала'' (Просвета и Машић, 1978. и 1981) ''Пси и остали'' (Просвета, 1980) ''Душа, јединица моја'' (БИГЗ, 1984) и драме: Улрике, Мајнхоф, Лети у гору као птица, Централни затвор и Соба на Босфору. Јовановић је уз Радмилу Лазић, Радмилу Ивековић и Марушу Кресе, коауторка књиге: Вјетар иде на југ и обрће се на сјевер (Радио Б92, 1994) Преминула је марта 1996. у Љубљани. Сахрањена два дана касније, на Новом гробљу у Београду. СКД додељује награду ''Биљана Јовановић'' за најбоље дело поезије, прозе, драме или есеја на српском језику.

Подели вест