unnamed.jpg
промо

промо

Манифестације

БЕОГРАДСКИ КОНТРАПУНКТ ПОСВЕЋЕН ТЕСЛИ: Сазнајте како је чувени научник утицао на уметност

13.06.2022.

БЕОГРАДСКИ КОНТРАПУНКТ ПОСВЕЋЕН ТЕСЛИ: Сазнајте како је чувени научник утицао на уметност
Величина слова

Шести „Београдски контрапункт”, који је ове године посвећен најпознатијем српском научнику Николи Тесли, одржаће се 21. јуна 2022. године, у Југословенској кинотеци (Сала Макавејев, Узун Миркова 1), од 14 до 17 часова, под насловом „Тесла: Инспирација”.

Где се одржава

Завод за проучавање културног развитка


Када се одржава

21. јун


Овај традиционални међународни скуп и ове године организује Завод за проучавање културног развитка (Запрокул) у сарадњи са Министарством културе и информисања. „Београдски контрапункт” је међународна конференција која годинама уназад окупља уметнике и мислиоце из различитих делова света око разговора о најважнијим питањима нашег времена.

Најпознатији српски научник и у свету најпознатије име српске културе Никола Тесла је својим изумима и открићима несумњиво утицао на промену света и науке у целини, али је и својом личношћу и идејама утицао на многе мислиоце и ствараоце у различитим областима људског деловања. Тесла је извео науку из лабораторија и створио један нови тип научника, свесног свог јавног утицаја, не у сврху самопромоције него унапређења живота људи у целом свету. Његовo јавно деловање великим делом је било усмерено ка младима, као охрабрење да негују своје креативне импулсе и остваре што већи део својих потенцијала.

На скупу ће нас интересовати пре свега Теслин утицај на културно и уметничко стваралаштво, на који начин су његов живот и дело надахњивали уметнике и на који је начин његов стваралачки процес сродан уметничком. Такође, интерује нас и Тесла као најпознатији представник наше културе у свету и његово место и улога у културној политици, културној дипломатији и међународној репрезентацији наше земље.

Скуп ће отворити потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања госпођа Маја Гојковић. Учесници овогодишњег „Београдски контрапункт” су позната уметница из Јерменије Лусине Хованисијан, реномирани стрип уметник и дизајнер из Италије Данијеле Меучи, чувени српски физичар Ђуро Коруга, познати српски писац Владимир Пиштало, интересантни визуални уметници Душан Јововић, Милан Личина и представница младих иновативних уметника Даница Максимовић. Модератор скупа ће бити познати водитељ Александар Гајшек.

Подели вест