7 - 8F2A7034m.jpg
ТОБ промо

ТОБ промо

Манифестације

ОТВОРЕНА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА У ДВОРСКОМ КОМПЛЕКСУ: Сваке суботе организован обилазак Белог двора и упознавање наслеђа

17.06.2022.

ОТВОРЕНА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА У ДВОРСКОМ КОМПЛЕКСУ: Сваке суботе организован обилазак Белог двора и упознавање наслеђа
Величина слова

Туристичка сезона за 2022. годину у оквиру које су планиране посете Дворском комплексу у организацији Туристичке организације Београде отоврена је данас позивом Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине свим заинтересованим грађанима за посету и упознавање са културним наслеђем.

Где се одржава

Дворски комплекс


Пре повратка Краљевске породице у Србију, Дворски комплекс је био затворен за јавност, а отварање за посетиоце била је једна од првих важних одлука старешине Краљевског дома – Њ.К.В. Престолонаследника Александра.


„Веома сам срећан што отварамо још једну туристичку сезону у Дворском комплексу! Након прекида који је донела пандемија, драго нам је што смо поново отворени за посетиоце. Скоро је 21 година од како смо се моја породица и ја вратили у Србију, у наш дом где припадамо. Тада сам донео одлуку да отворимо наш дом за посете. Наслеђе које су овде оставили мој деда, Краљ Александар I и отац, Краљ Петар II, историја и сећања која Дворски комплекс чува су величанствени. Веома је важно да се онa пренесу, посебно нашим млађим генерацијама. Желим да људи у Србији и свету могу да виде и осете сву ову историју и традицију коју има дом наше породице, који од нашег доласка више није 'забрањени град'.
Ако се ми не поносимо својом славном прошлошћу, ако нисмо ми ти који је негујемо и говоримо другима о њој, нико други то неће учинити уместо нас. Организовани туристички обиласци су најбоља прилика да се види ово прелепо место, 'осети' наша славна прошлост и научи нешто ново. Срећни смо што можемо да вас дочекамо у нашем дому”, рекао је Њ.КВ Престолонаследник Александар.

Представнике медија који су овом приликом били на првом обиласку дочекали су у Краљевском двору Њихова Краљевска Височанства и господин Миодраг Поповић, в.д. директора Туристичке организације Београда. У пратњи професионалног туристичког водича имали су прилику да уживају у истом обиласку као и туристи када дођу у посету комплексу – видели су Краљевски Двор, Бели Двор, Дворску капелу Светог Андреја Првозваног и Дворски парк.

Туристичка организација Београда (ТОБ) организује посете Дворском комплексу викендом – сваке суботе са почетком у 9:30 и у 12:30 часова, једaн обилазак са вођењем на српском, други на енглеском језику. Улазница купљена код Туристичке организације Београда укључује организовани аутобуски превоз од Трга Николе Пашића до Дворског комплекса – окупљање туриста за полазак је у 9:30 и у 12:30 часова. Цена улазнице је 1000 динара за одрасле, и 650 динара за повлашћене категорије (ђаке, студенте и пензионере). Број људи у групи ограничен је на максимално 30 посетилаца.


За информације и резервације, туристи могу да посете Туристички информативни центар у Београду (Кнез Михаилова 56), а школе, студенти и удружења пензионера могу да обиђу Дворски комплекс на Дедињу и у најављеним групним посетама сваког радног дана од 9 до 15 часова уз обавезно обавештење Канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра најмање 7 до 10 дана унапред.

Подели вест