_1062067.JPG
Додела награда на прошлогодишњем конкурсу „Микро еко кућа 2022”
Раде Ковач

Додела награда на прошлогодишњем конкурсу „Микро еко кућа 2022”
Раде Ковач

Манифестације

КОНКУРС ЗА МЛАДЕ АРХИТЕКТЕ - МИКРО ЕКО КУЋА 2022: Будите део еколошког концепта и освојите вредну награду!

27.06.2022.

КОНКУРС ЗА МЛАДЕ АРХИТЕКТЕ - МИКРО ЕКО КУЋА 2022: Будите део еколошког концепта и освојите вредну награду!
Величина слова

Удружење Екокултплус, Архитектонски факултет Универзитета у Београду и магазин за еко архитектуру и културу „Еко кућа”, расписују Други међународни архитектонски конкурс за идејно архитектонско решење на тему „Микро еко кућа 2022”. Рок за предају радова је 1. септембар, а фонд за награде износи 4.000 евра.

Где се одржава

Кинотека


Када се одржава

10. јула до 1. септембра


Други међународни архитектонски конкурс „Микро еко кућа 2022” намењен је младим архитектима, дизајнерима, пејзажним архитектима и примењеним уметницима старости до 30 година и студентима факултета из наведених области.

Према речима председника мађународног жирија, архитекте Владимира Ловрића, „конкурс има за циљ да промовише младе ствараоце и да кроз друштвене мреже и пратеће медије афирмише концепт еколошке архитектуре. На тај начин се стваралаштво младих генерација обогаћује еколошки одрживим приступом пројектовању, дизајнирању и изградњи зграда уз коришћење обновљивих извора енергије, чиме се доприноси заштити животне средине и спречавању даљих климатских промена”.

Концепт микро куће представља јединствене архаичне објекте лоциране у природи, који су теоријски базирани на идеји о минималистичкој кући, чији је фокус на њеним функционалним, формалним и обликовним аспектима, али и на социјалним питањима. Она представља могући одговор на питање о егзистенцијалном минимуму за живот.

Циљ пројекта је и да се кроз редефинисање основних човекових потреба за боравком у природи препозна, дефинише и дизајнира флексибилан и мултифункционалан објекат као есенцијални део људског окружења, уз увођење нових технолошких, конструктивних, термотехничких и енергетски ефикасних метода, уз коришћење обновљивих извора енергије, традиционалних начина грађења и природних материјала.

Објава резултата конкурса биће 7. октобра 2022, а додела награда на свечаном отварању традиционалне Пете међународне Манифестације и Конгреса Одржива архитектура - енергетска ефикасност (sustainable architecture - energy efficiency - SАЕЕ), у петак, 7. октобра 2022. године у 19 часова у централном холу Југословенске кинотеке.

Подели вест