100 godina Uliksa feed (1).png
промио

промио

Манифестације

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО СТОГОДИШЊИЦИ „УЛИКСА": Уважени професори говориће о Џејмс Џојсу у ДКСГ!

27.06.2022.

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО СТОГОДИШЊИЦИ „УЛИКСА": Уважени професори говориће о Џејмс Џојсу у ДКСГ!
Величина слова

Уважени профсеори др Новица Милић и др Зоран Пауновић биће гости поводом прославе века једне од најважнијих књига светске књижевности, „Уликса” Џејмса Џојса. У уторак, 28. јуна у 19 часова у Културном центру Студентски град истовремено разговараће о књизи „100 Одисеја (и ноћ више). Белешке за Џојса" Новице Милића.

Где се одржава

Културни центар Студентски град


Када се одржава

28. јун у 19 часова


„Уликс”, роман ирског писца Џејмса Џојса, објављиван је у наставцима у америчком часопису Little Review од марта 1918. до децембра 1920, док га је у целини објавила Силвија Бич у Паризу 2. 2.1922, на ауторов 40. рођендан. Од првог издања књига изазива полемике и контроверзе. Широм света, Џојсови поштоваоци славе 16. јун, дан у којем се одвија радња Уликса, као Блумсдеј.

„Џојсова литература нам долази из два времена: роман 'Уликс '(1921) из најдубље прошлости, из мита или праприче о луталици, морепловцу; књига Бдење Финегана (1939) из будућности, јер је још увек непрочитана, и то од стране књижевности. Између та два времена, оба везана за фикцију, смешта се наша пустоловина читања: саме литературе, путовања, мишљења, тумачења, теорије, историје, живота. Књига која говори о путовању, и књига која говори о сну. '100 Одисеја (и ноћ више): Фусноте за Џојса' је мешавина свега тога, и још спомен на једног од највећих писаца нашег доба, још увек непревазиђеног по умећу, храбрости, слојевитости, вишејезичности и видовитости(…)“, рекао је професор Новица Милић

Подели вест