Konak kneginje Ljubice -  foto Muzej grada Beograda.jpg
Конак кнегиње Љубице
промо

Конак кнегиње Љубице
промо

Манифестације

БЕЛЕФ ДОНОСИ „НОЋ ЛЕГАТА”: Обиђите уметничко наслеђе и уживајте у Београдском гудачком квартету

28.06.2022.

БЕЛЕФ ДОНОСИ „НОЋ ЛЕГАТА”: Обиђите уметничко наслеђе и уживајте у Београдском гудачком квартету
Величина слова

У оквиру пратећег програма Београдског летњег фестивала, у петак 1.7. од 20 до 24 часа биће организована „Ноћ легата”. Музеј града Београда отвориће своја врата и омогућити посетиоцима шетњу кроз легате Иве Андрића, Паје Јовановића и Конака кнегиње Љубице.

Где се одржава

Конак кнегиље Љубице


Када се одржава

1. јул у 20 часова


Централно место окупљања је Конак кнегиње Љубице где ће бити изведен концерт Београдског гудачког квартета. Најстарији двор на територији наше престоноце, спомениk културе у највишој категорији заштите. Палата из средине 19 века, дом наше принцезе, кнегиње Љубице, место сведочанства неких давних, потпуно различитих времена, место саграђено као женски двор, место у коме су жене живеле потпуно другачије него данас, а опет место у коме су се доносиле важне одлуке и у коме се чувао трезор тадашње државе, а где ћете у оквиру манифеставије Ноћ легата можи да уживате у звуцима познатог гудачког квартета.

Beogradski-gudacki-kvartet - foto MGB.jpg
Београдски гудачки квартет
промо

У оквиру манифестације моћићете да обуђете и легат Иве Андрића, који је отворен 1976, у стану на Андрићевом венцу 8, у коме је писац, са супругом Милицом Бабић, живео од 1958. године. Сачувани су аутентични распоред и изглед улазног хола, салона и Андрићеве радне собе. У преосталом адаптираном простору отворена је стална поставка, која хронолошки прати живот и стваралаштво лауреата Нобелове награде. Заступљен је оригиналан музејски материјал из Легата Иве Андрића, фотографије, документа, уметнички и лични предмети, књиге и часописи, одликовања.

Muzej Ive Andrića - foto MGB.jpg
Музеј Иве Андрића
промо

Легат Паје Јовановића је поклон нашег највећег сликара 19.века Музеју града Београда, и представља непоцењиво уметничко, али и историјско благо. Реконструисани бечки атеље великана српске ликовне уметности и јединог уметника са ових простора чије слике достижу вртоглаве цене на аукцијама у највећим аукцијским кућама Европе.

Muzej Paje Jovanovića - foto MGB.jpg
Музеј Паје Јовановића
промо

Целокупан Легат са више од 800 предмета предат је 1952. на чување Музеју града Београда којем је по уметниковој жељи после његове смрти, 30. новембра 1957. у Бечу, предата и посмртна урна. Као што је желео, урна са посмртним остацима пренета је и положена да вечно почива у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, а истога дана Музеј града Београда је испунио и другу жељу легатора и 11. јуна 1970. је отворен Музеј Паје Јовановића.

Легат је 1972. допуњен поклоном уметникове супруге Хермине-Муни Даубер, која је Музеју града Београда оставила 11 уметникових слика из приватне колекције и више комада стилског намештаја.

Подели вест