pastedImage.png
Promo

Promo

Манифестације

ДА ЛИ ПОСТОЈЕ СЛОБОДЕ У ПОЉУ СЕКСУАЛНОСТИ? Бесплатна и јавна дебата међународних стручњака

29.06.2022.

ДА ЛИ ПОСТОЈЕ СЛОБОДЕ У ПОЉУ СЕКСУАЛНОСТИ? Бесплатна и јавна дебата међународних стручњака
Величина слова

У петак 1. јула 2022. од 18 часова, у Француском институту у Београду одржаће се још једна трибина у оквиру циклуса Шта је род, који обухвата низ различитих јавних догађања организованих око тема које се односе на једнакост полова, родни идентитет, права LGBTQI особа, права на различитости и слободу…

Где се одржава

Француски институт у Београду


Када се одржава

1. јула у 18 часова


Ова трибина, друга по реду, фокусира се на изазове у вези са идентитетом и проблеме који се јављају у домену демократизације сексуалности. Концепт сексуалне демократије, који француски социолог Ерик Фасен дефинише као проширење демократске логике на питања рода и сексуалности, показује се као моћно оруђе за разумевање савремених промена које се односе на сексуалност. Да ли постоје слободе у пољу сексуалности? Да ли постоји равноправност? Шта нас чини не/слободнима у исказивању нашег сексуалног и родног идентитета? Такође, да ли “још увек постоји барем једно (сексуално) подручје које је заиста, суштински природно, и које измиче историји и политици”?

Водећи се концептима слободе и једнакости, што су темељи политичких борби за проширење демократије, акценат у овој дебати учесници ће ставити управо на изазове и потешкоће пред којима се налази процес демократизације сексуалности у контексту савремених политичких и друштвених промена.

У дебати учествују: Ерик Фасен (Éриц Фассин, социолог, Университé Парис-8, Франце) / Фиа Менар (Phia Ménard, уметница перформанса и редитељка), Алекса Милановић (теоретичар медија и уметности). Модератор је Селена Радовић, социолошкиња (докторанткиња на Универзитету Париз-8).

Дебата ће се водити на српском и француском језику, уз симултани превод, а догађај ће бити испраћен наступом дрег краљице (drag queen) Lane Vee и пројекцијама кратких филмова Факултета драмских уметности у Београду.

Пројекат Шта је род? заједнички реализују Француски институт у Србији, Институт за филозофију и друштвену теорију, Факултет за медије и комуникације, РТС Трећи програм Радио Београда, организација XY Spectrum, издавачка кућа Академска књига, у сарадњи са више домаћих и међународних институција и организација. Овај циклус окупља истовремено стручњаке, професоре, активисте и уметнике из Србије и Француске, како би заједно разматрали теоријске, али и практичне видове залагања у домену питања рода. У оквиру циклуса приређују се дебате, пројекције филмова, промоције књига, представе… 

Подели вест