Pekic_plakatA3.jpg
промо

промо

Манифестације

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО БОРИСЛАВУ ПЕКИЋУ: Присутне на Цветном тргу очекују бесплатни примерци „Беснила”

30.06.2022.

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО БОРИСЛАВУ ПЕКИЋУ: Присутне на Цветном тргу очекују бесплатни примерци „Беснила”
Величина слова

Дом омладине Београда и Фондација „Борислав Пекић" организују вече посвећено великану наше књижевности Бориславу Пекићу, поводом обележавања тридесет година од његове смрти. Получасовни програм ће бити одржан у суботу 2. јула са почетком у 20.30, код споменика Пекићу на Цветном тргу.

Где се одржава

Цветни трг


Када се одржава

2. јула у 20.30 часова


Том приликом биће одржан блуз концерт, на којем ће наступити Александар Ђукић (бас и глас) и Бојан Вулин (гитара и глас), а глумац Петар Бенчина прочитаће текст „Пекић о томе зашто је написао 'Беснило'”, пишчеву филозофију на којој је заснован овај легендарни бестселер. Фондација „Борислав Пекић" ће овом приликом донирати примерке Лагуниног издања „Беснила" и других Пекићевих наслова, које ће, са посветом пишчеве кћерке, поклонити присутнима.

Борислав Пекић, писац најдуже реченице у српској књижевности, умро је релативно млад, 2. јула 1992. у својој 62 години. Поред опсежног литерарног опуса, између осталог, наш великан је написао књиге: „Време чуда, „Атлантида", „1999", „Беснило", „Ходочашће Арсенија Његована", „Како упокојити вампира", као и сада већ легендарно „Златно руно" у седам томова. Био је аутор многобројних позоришних комада, као што је „Корешподенција” која је играна у Атељеу 212 више од 300 пута за 24 године. Аутор је многих радио драма и писац безброј филмских сценарија. Мало је познато да је заједно са Ђорђем Лебовићем писао сценарио за филм „Валтер брани Сарајево”, као и да је написао сценарио за филм „Дан четрнаести", који је представљао нашу земљу на Канском фестивалу. Примио је многобројне награде за своја литерарна и позоришна дела, која су преведена на четрнаест страних језика.

Подели вест