unnamed.png
промо

промо

Манифестације

КЊИЖЕВНА НАГРАДА „НОВИЦА ТАДИЋ“ БИЋЕ ДОДЕЉЕНА МЛАДОМ AУТОРУ: Ово је перспективан песник!

12.07.2022.

КЊИЖЕВНА НАГРАДА „НОВИЦА ТАДИЋ“ БИЋЕ ДОДЕЉЕНА МЛАДОМ AУТОРУ: Ово је перспективан песник!
Величина слова

Свечана додела престижне књижевне награде „Новица Тадић“ за младе песнике биће одржана у Галерији Завода за проучавање културног развитка, у четвртак 14. јула 2022. године у 13 часова у улици Риге од Фере 4 у Београду.

Где се одржава

Завод за проучавање културног развитка


Када се одржава

14. јул у 13 часова


Награда „Новица Тадић“ додељује се под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Ову књижевну награду, која носи име великана српске поезије Новице Тадића, основали смо са намером да афирмише нове гласове у српској поезији, чиме је јединствена у нашој култури.

Награда за 2022. годину припала је младом и перспективном песнику: Мату Уљаревићу, за рукопис „Гуштеров реп“.

„Мато Уљаревић је очито веома инвентиван аутор, са изразитом поетичком самосвијешћу. Он махинално и ефектно региструје свакодневицу, нотира њене апсурдне црте и ситуације, критички 'хвата' стварност – али је истовремено игриво 'отуђује' и контекстуализује, због чега његови лирски записи по правилу зраче вишесмисленом и привлачном неодређеношћу,“ навели су чланови комисије у образложењу. Комисија је радила у саставу: Срба Игњатовић, Мирко Демић, Жарко Миленковић, Желидраг Никчевић и Весна Тријић.

Комисија је похвалила следеће рукописе: „Пси који трче уназад“ Марка Ђорђевића, „Spina mundi“ Павла Зељића, „Године Мондријана“ Анђеле Милинковић и „Муве“ Јоване Бајагић. Комисија је разматрала укупно 64 рукописа аутора до 35 година старости, из Србије, Републике Српске, Црне Горе и расејања.

Награђени аутор ће добити диплому и плакету с ликом Новице Тадића и новчани износ, а у едицији „Присуства“, у издању Завода за проучавање културног развитка, биће објављен награђени рукопис. Награду ће свечано уручити Радован Јокић, помоћник министра културе и информисања за савремено стваралаштво.

У част Новице Тадића његови пријатељи песници читаће најлепше стихове песника чија је поезија отишла најдаље у одбијању постојећег света (или његове важеће слике), а додели ће традиционално присуствовати и госпођа Зорица Тадић, супруга преминулог песника у чију част се награда додељује.

Подели вест