unnamed (3).jpg
промо

промо

Манифестације

ХРИШЋАНСТВО У ХОЛИВУДСКИМ ОСТВАРЕЊИМА: Програм „Летњих грифонских ноћи" о филму који слика људе

26.07.2022.

ХРИШЋАНСТВО У ХОЛИВУДСКИМ ОСТВАРЕЊИМА: Програм „Летњих грифонских ноћи" о филму који слика људе
Величина слова

У срцу Дорћола, у Заводу за проучавање културног развитка (Запрокул), почео је ексклузивни програм „Летњих грифонских ноћи" специјалним издањем трибине „Хришћанство и филм“ на којој је гост био чувени редитељ Милутин Петровић.

Модератор трибине Владимир Коларић је са познатим редитељем разговао о сценама суђења Исусу Христу и хришћанству у холивудским остварењима, као и о различитим редитељским решењима у филмским остварењима нашег госта.

Уз инсерте из филмова „Страдање Исусово“ Мела Гибсона, „Три кума“ Џона Форда и „Аги и Ема“  госта трибине, публика, у којој су биле многе познате личности из света културе, позоришта и филма, уживала је у разговору на тему филмова рађених према Јеванђељу, о класичном Холивуду и практичним виђењима хришћанства.

Милутин Петровић је овом приликом истакао да „филм слика људе, кроз филм ми заиста видимо та бића. Ти људи морају да поседују одређене глумачке вештине, али то није оно што глумци мисле да је заиста важно код њих. Они потпуно уђу у облак своје делатности и из њега понекад тешко могу да изађу. Од причe о сину Божјем, претпоставити је да нема веће, нема прецизније приче, нема боље драматургије…“

„Тајна уметности, као и тајна вечног живота представља једну општост и то што морамо међу собом да делимо, као истину и евхаристију“, закључио је на самом крају модератор Владимир Коларић.

Подели вест