unnamed (4).jpg
Милица Јовановић, Запрокул

Милица Јовановић, Запрокул

Манифестације

ОВАЦИЈЕ ЂОРЂУ КАДИЈЕВИЋУ: Aутор сценарија најбоље европске серије гостовао на летњој сцени ЗАПРОКУЛА

15.08.2022.

ОВАЦИЈЕ ЂОРЂУ КАДИЈЕВИЋУ: Aутор сценарија најбоље европске серије гостовао на летњој сцени ЗАПРОКУЛА
Величина слова

Завод за проучавање културног развитка (Запрокул) угостио је легендарног синеасту Ђорђа Кадијевића који је 11. августа био први гост новог серијала трибина „Разговори са савременицима“.

На препуној тераси Заводa за проучавање културног развитка (Запрокул) говорио је легендарни синеастa, дотакавши се свог одрастања, културне климе послератне Југославије и порива који су га водили кроз живот и каријеру.

Сања Милић, уредница Културно-уметничког програма РТС-а, која је водила разговор са првим гостом новог серијала трибина „Разговори са савременицима“, напоменула је како је Кадијевић бавићи се кинематографијом увек радио на свој, помало субверзивни начин. У тим временима, како истиче чувени редитељ, он није намерно, свесно или амбициозно ушао у неки дијалог са општом рецепцијом ординарне стварности, која је у оно време битно утицала на филм, литературу и уметност уопште.

Слике из младости култног редитеља, биле су бруталне, и изазвале су то да он изгуби фундаметалну веру у људе и историју. Тако су настали његови највећи филмови, од прве фазе ратних филмова, преко филмова о оностраном и фантастичном, све до филмова и серија о историјским темама.

„Лептирица је инкарнација једне имагинације, од почетка снимања до данашњег дана нема никог ко не зна за Лептирицу, нема никог ко једнако не акцептира ту поетику и ту тематику", рекао је Кадијевић, „a када је серија о Вуку Караџићу била проглашена за најбољу серију у Европи, а духовни вођа тога је био Умберто Еко, он је тада рекао: ова серија није само серија о једном сегменту српске историје, ово је серија о једном сегменту европске историје.“

На крају, закључио је редитељ „укупна покретачка снага свега што сам имао, могла би се сажети у једној реченици: Прави филм о граничној људској ситуацији. Онда се покаже права истина о нама.“

Многобројна публика из света културе и уметности, поздравила је овацијама овај разговор као одраз поштовања потврђених уметничких резултата Ђорђа Кадијевића и његовог немерљивог трага у историји наше савремене кинематографије и уметности.

Подели вест