02 USEKOVANJE.jpg
промо

промо

Манифестације

ГНЕВ НАШ НАСУШНИ И НАГРАЂИВАНИ ФИЛМ У ДОМУ ОМЛАДИНЕ! Наставља се циклус трибина након летње паузе

07.09.2022.

ГНЕВ НАШ НАСУШНИ И НАГРАЂИВАНИ ФИЛМ У ДОМУ ОМЛАДИНЕ! Наставља се циклус трибина након летње паузе
Величина слова

Након летње паузе, наставља се циклус трибина „Гневни филмови“ у Дому омладине Београда. У фокусу септембарске трибине, насловљене „Гнев наш насушни“ је, већ само током последњих неколико седмица за нама, вишеструко награђивани целовечерњи играни филм „Усековање“ у режији Синише Цветића. Ова трибина је заказана за 9. септембар у 20 часова.

Где се одржава

Дом Омладине


Када се одржава

9. септембра у 20 часова


„Усековање“ је на овогодишњим Филмским сусретима у Нишу освојио три награде: повељу за изузетну женску улогу (Александра Балмазовић за улогу Миле), награду за женску епизодну улогу (Анита Огњановић за улогу Ане), док је Специјално признање жирија припало Павлу Менсуру за улогу Јована, а прошле седмице је на 44. Московском филмском фестивалу овај филм нашег младог редитеља овенчан двема наградама: признањем „Свети Ђорђе“ за најбољег редитеља и наградом публике.

01 USEKOVANJE.jpg
промо

 Филм „Усековање“, настао по сценарију Давида Јаковљевића, представља портрет једне породице и њене црне овце и најмлађег члана – Јована. Све их пратимо у једном дану, у једном стану, за време славе Усековање главе Светог Јована Крститеља, где родитељи крију од Јована и гостију да се разводе, а Јован крије од њих да се дрогира и нада се да ће га ванземаљци избавити из безнадежног и бесмисленог постојања на земљи. Постепено, кроз славску атмосферу и алкохол, као и појаву ненајављеног госта, долази до откривања тих, али и других породичних тајни и сукоба.

Приликом писања сценарија на уму смо имали и изводљивост, па смо одлучили да се радња већински збива у једном простору, што се негде поклопа и са мојим ранијим кратким филмовима ‘Диносаур’ и ‘Извршење’. Тај концепт ми је интересантан и волим такве филмове. Током припрема, гледао сам остварења која се тичу (породичних) окупљања у једном простору… Глумци које овде имамо су у суштини оно што најважније што носи филм, имамо изузетно добро поделу. 

Синиша Цветић, режисер

Подели вест