IMG_4678.jpg
Директор Музеја афричке уметности у Београду, др Марија Алексић
МАУ промо

Директор Музеја афричке уметности у Београду, др Марија Алексић
МАУ промо

Манифестације

СУСРЕТ ЛИБИЈСКЕ И СРПСКЕ КУЛТУРЕ У МАУ: Дан либијске културе одржан први пут у Београду

19.09.2022.

СУСРЕТ ЛИБИЈСКЕ И СРПСКЕ КУЛТУРЕ У МАУ: Дан либијске културе одржан први пут у Београду
Величина слова

У башти Музеја афричке уметности, у недељу, 18. септембра 2022. године, одржана је манифестација „Разноликост култура између народа Либије и Србије - односи међу људима" коју је организовала Амбасаде Либије.

Где се одржава

МАУ


Када се одржава

18. септембар у 12 часова


Дан либијске културе у МАУ


Пред бројним посетиоцима, богат култуно-уметнички програм су отворили др Марија Алексић, директорка Музеја афричке уметности, Мохамед Набхан, шеф Групе амбасадора арапских земаља у Београду и Мохамед Галбун, амбасадор Либије.
Том приликом, др Алексић је истакла да Србија и Либија имају вишедеценијску историју, засновану на узајамном поштовању, поверењу и уважавању, а да је наш задатак да те односе јачамо и унапређујемо, како на политичком, економском и привредном, тако и на културном плану.

ambasador Libije Mohamed Galbun IMG_4680.jpg
Њ.Е, амбасадор Либије Мохамед Габун
МАу

Др Алексић је захвалилиа амбасадору Галбуну на иницијативи да управо у Музеју афричке уметности, месту које представља драгоцени мост између двеју земаља и култура, представи део богатог и разноликог либијског стваралаштва. Амбасадор Либије, Мохамед Галбун је исказао своје велико задовољство што је успешно реализована прослава првог либијско-српског дана културе. Нагласио је да ова манифестација представља међудржавну културну размену, делећи плодове искрених напора и залагања два пријатељска народа, либијског и народа Србије и најавио да ће се Дан либијско-српске културе обележавати и убудуће.

IMG_4685.jpg
МАУ промо

Током целодневног програма, у башти Музеја афричке уметности представљене су народне песме и игре у извођењу либијске фолклорне групе, одиграно је српско коло, ученици либијске школе су отпевали либијску и српску химну, а бројни посетиоци су могли да се упознају са традиционалним либијским занатима и уметношћу, да пробају гастрономске специјалитете националне кухиње, као и да виде аутентичне либијске одевне предмете и друге производе. Овај несвакидашњи скуп био је прослава културног богатства наше две земље, и показатељ да дијалог међу културама има кључну улогу у остваривању мира и одрживог развоја.

Подели вест