image001 (1).jpg
промио

промио

Манифестације

РЕКОНСТРУКЦИЈА ДУХА МИНУЛЕ ЕПОХЕ: Промоција документарне књиге Тибора Варадија у УК Пароброд

22.09.2022.

РЕКОНСТРУКЦИЈА ДУХА МИНУЛЕ ЕПОХЕ: Промоција документарне књиге Тибора Варадија у УК Пароброд
Величина слова

Промоција документарне књиге "Противнародни осмех" (Академска књига, Нови Сад, 2021, у преводу превео Арпада Вицка) др Тибора Варадија одржаће се у понедељак, 26. септембра од 19 часова у УК Пароброд.

Где се одржава

УК Пароброд


Када се одржава

26. септембар у 19 часова


О овим списима из породичне архиве, са елементима мемоара који мултиетничку банатску провинцију доводи у везу са апсурдом Јонеска и Бекета, осим Варадија, говориће и др Миодраг Јовановић, писац, шеф Катедре за теорију, социологију и филозофију права Правног факултета Универзитета у Београду, уз Катарину Лазић, уредницу књижевно-трибинског програма УК Пароброд.

У оквиру ове прозе, писац оцењује да је ''суд позорница на којој наступају и партијски секретари, провладини и антивладини интелектуалци, истакнути појединци из сфере медија и милионери, али окретна позорница, у којој се и ми рачунамо''. Варади реконструкцијом духа минуле епохе, читаоцу предочава хумористичне и парадоксалне ситуације.

Неочекивана и често брилијантно оправдана искакања из основног тока нарације, уз свеприсутну иронију, према запажању проф. др Владете Јанковића, доприносе уметничком квалитету Противнародног осмеха.

Тибор Варади (Várady Tibor) понајвише је познат као правник. Студије права завршио је у Београду, на Харварду је стекао звање доктора правних наука. Након дипломирања радио је краће време као адвокатски приправник у породичној адвокатској канцеларији у Бечкереку (данашњем Зрењанину), чија је архива темељ ове књиге. Био је доцент, ванредни и редовни професор на Правном факултету Универзитета у Новом Саду. Од 1993. године професор је на будимпештанском Средњоевропском универзитету (CEU) и држи предавања на правним факултетима Емори, Корнел, Беркли у САД-у. Објавио је већи број научних радова, првенствено из области међународног приватног права, међународне трговинске арбитраже и мањинских права. Редовни је члан САНУ. Заступао је Србију (раније СРЈ и СЦГ) пред Међународним судом правде у Хагу.

Прве радове из области лепе књижевности објавио је у новосадском часопису Új Symposion. Од покретања часописа, 1965. био је уредник, од 1969. до 1971. одговорни уредник. До сада је објавио укупно 15 прозних књига на мађарском, српском, енглеском и немачком језику.

Подели вест