1 (34).jpg
промо

промо

Манифестације

КУЛТУРНО-ТУРИСТИЧКА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У ГРОЦКОЈ! Забавни и едукативни програм до краја октобра

26.09.2022.

КУЛТУРНО-ТУРИСТИЧКА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У ГРОЦКОЈ! Забавни и едукативни програм до краја октобра
Величина слова

Центар за културу Гроцка и Општина Гроцка, организује културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине“ са темом „ОДРЖИВО НАСЛЕЂЕ“ у периоду 16. септембар – 31. октобар 2022. године. Као и претходних година, Центар за културу Гроцка планира стручна вођења и излетничке туре изванредном културном баштином на територији општине Гроцка.

Где се одржава

Ранчићева кућа, Гроцка


Када се одржава

16. септембара - 31. октобра


Гроцка, вековима стара варош крај Дунава, и током 2022. године с радошћу дочекује и обележава Дане европске баштине, а Центар за културу Гроцка се у овогодишњу културно-туристичку манифестацију са темом „ОДРЖИВО НАСЛЕЂЕ“, укључујe разноврсним предлозима програма, као и увек у мрежи сарадње са установама културе, организацијама и стручним тимовима - а ове године посебно са Институтом за хистологију и ембриологију Медицинског факултета Универзитета у Београду у погледу реализације значајне изложбе „Тајне из заборављене архиве“ која прати заоставштину проф. др Александра Костића, Заводом за заштиту споменика културе града Београда у реализацији едукативних радионица за најмлађе, Центром за урбани развој - у примени 3Д технологија за представљање културног наслеђа и виртуелних тура културном баштином Гроцке, Смиљаном Попов, новинарком и ауторком серијала „Београд за почетнике“ у организацији едукативних трибина које се баве одрживим наслеђем, као и реномираним музичким уредником Бојаном Ђорђевићем у оквиру концертног програма „Музичка башта“ установе и етно наступа „Жива баштина“. 

1 (10).JPG
промо

Установа Центар за културу Гроцка више од деценије укључена је у реалиизацију ове велике и значајне Манифестације, те да је 2020. године била и носилац Централног догађаја „Дани европске баштине” у Србији, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, и свесрдном подршком Секретаријата за привреду Града Београда и Општине Гроцка. Била је то прилика и да се укаже на прегалачки рад Центра за културу Гроцка, те нагласи залагање мале установе културе која у мрежи сарадње остварује значајне резултате и истакнути је пример добре праксе. 

У знаку овогодишње теме Дана европске баштине који славе културно наслеђе и његову најширу доступност публици свих узраста и категорија, као и интеракцију са окружењем, у складу са актуелном ситуацијом, предлози су конципирани и кроз бројне дигиталне садржаје. Обухваћени су различити аспекти наслеђа са којим живимо, усмерени како на људе, тако и на места, односно на континуитет и учење из традиције, на историјска здања која ће показати свој утицај на очување локалних идентитета, и еколошки прихватљиве мере и обичаје у градњи и укупном поступању.

1 (54).JPG
промо

Планирани су следећи културно-образовни и културно-туристички садржаји:

 •  Самостална изложба у галерији Ранчићеве куће „Путујуће шаре Србије“, ауторке др Милице Живадиновић. Стилизоване шаре са чувених пиротских ћилима, транспоноване су у аутентичне слике у акрилику и уљу на платну. Поставка представља необичан спој традиционалног и модерног и обједињује еклектичан приступ етнологији, који ауторка континуирано негује и по којем је препознатљива. Ова визуелна уметница на изложби ће презентовати свој богат уметнички опус препун снажне симболике, на начин доступан оку и разумевању посматрача из свих крајева света. Милица Живадиновић рођена је у Београду, међутим, њено француско порекло одвело ју је у Париз где је провела две деценије. Специфична мешавина ауторкиног порекла и боравка на различитим меридијанима, утицала је великим делом на њен уметнички израз. Пиротске шаре препуне чудесних боја, орнаментике и интимних прича, путују помоћу јединствених уметничких дела све до Ранчићеве куће, старог варошког дома Србије. Време и место одржавања: 16. септембар у 19 часова ( трајање 16-30. септембар), Ранчићева кућа.
 • Тематска изложба у галерији Ранчићеве куће „Тајне из заборављене архиве" (Заборављена архива Института за хистологију и ембриологију „Проф. др Александар Ђ. Костић”), ауторке проф. др Неле Пушкаш, и у сарадњи са Институтом за хистологију и ембриологију Медицинског факултета Универзитета у Београду, праћена додатним аудио-визуелним односно мултимедијалним и едукативним садржајима и програмима, као и стручним вођењима. Изложба је посвећена оснивачу Института за хистологију и ембриологију „Проф. др Александар Ђ. Костић” по коме установа носи назив, а која ове 2022. године године обележава век постојања. Заоставштина је 2021. године пронађена на Институту за хистологију и ембриологију, за коју се деценијама мислило да је уништена за време Другог светског рата, односно да је нестала након његовог удаљавања са Медицинског факултета из политичких разлога 1952. године. Предмети из пронађене заоставштине су у процесу стручно-научне обраде, инвентарисања, дигитализације и утврђивања за културно добро. Цела збирка представља важно сведочанство Костићевог професионалног, али и јавног друштвеног ангажовања и широких интересовања, а такође је и важан извор за упознавање историјског, културног, научног и техничког развитка у Србији, што јој даје посебан значај. Време и место одржавања: 7. октобар у 18 часова, Ранчићева кућа.
1 (31).jpg
промо

 •  Концерт „Жива баштина“, у програму „МУЗИЧКА БАШТА“ Ранчићеве куће, посвећен нематеријалној културној баштини и неговању и очувању српске традиционалне културе. Четири барда српске традиционалне музике данашњице: Бошка Вујачића, гуслара, Светлане Спајић (извођача традиционалне српске песме), Бокана Станковића и Милоша Николића (извођача на више народних дувачких инструмената). Концерт „Жива баштина” у ванвременском амбијенту „Музичке баште“ варошке Ранчићеве куће, заштићеног културног добра, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ представиће пажљиво осмишљени програм. У амбијенту баште Ранчићеве куће, заштићеног културног добра грочанске вароши, летњи музички и фестивалски програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка током 2022. године представља гостујуће саставе из земље и региона. Програм обухвата мултикултурални приступ и музику различитих жанрова, са акцентом на аутентичном и ауторском изразу који је најмање заступљен у јавном и медијском простору. Време и место одржавања: 16. септембар у 20 часова, Ранчићева кућа.
 • ОНЛАЈН+ПИКНИК ТРИБИНА „Шаре Србије“ у сарадњи са Смиљаном Попов и „Београдом за почетнике“, у башти Ранчићеве куће, техничка платформа „OCOLO“ digital, студио за дигиталне технологије. Уместо у студију, овај иновативни коцепт дигиталних трибина одржава се на одабраној локацији, и помера границе двоструко уживо – „лајв“ путем дигиталне трибине, и такође уживо за публику присутну у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту. Трибина у форми часа за целу породицу, била би својеврсни преседан у нашој културној пракси, јер су публика - и ђаци и одрасли, односно деца и родитељи, на заједничком часу историје уметности за све. Kроз најпарадигматичније епизоде националне баштине у светлу ширег европског круга показаћемо колико је важно познавање, учење и истраживање властите историје, уметности и образовања за савременог човека, у светлу овогодишње теме Дана европске баштине – Одрживо наслеђе. Време и место одржавања: 30. септембар у 18 часова, Ранчићева кућа.
1 (3) (1).JPG
промо

 • ВИДЕОТЕКА „Београд за почетнике“ - 6 дестинација које морате посетити у Гроцкој, атрактивна видеотека сачињена од 6 едукативних тематских емисија серијала „Београд за почетнике“ посвећених културној баштини Гроцке; доступна на сајту Центра за културу Гроцка и друштвеним мрежама, као својеврсни едукативни водич кроз културно наслеђе Гроцке, са акцентом на садржајима који имају шири, европски значај. Састоји се од е-презентације емисија серијала „Београд за почетнике“, током трајања манифестације.

Kасно-римска гробница у Брестовику - ОТKРИЋЕ МИСТЕРИОЗНЕ ГРОБНИЦЕ - Београд за почетнике 

- Ранчићева кућа - заштићени споменик културе од великог значаја-АРХЕОЛОШKО ОТKРИЋЕ НА АУТОБУСKОЈ СТАНИЦИ - Београд за почетнике

- БЕОГРАДСKА KАЛИФОРНИЈА илити ЧАРОБНИ БРЕГ - Београд за почетнике 

 • ПРЕМИЈЕРНА ПРОМОЦИЈА виртуелне 3Д ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ Летњиковца др Александра Костића у Гроцкој, у сарадњи са Центром за урбани развој;
  Премијера виртуелне шетње Летњиковцем у Гроцкој чувеног научника предвиђена је за Дане европске баштине 2022. са теемом „Одрживо наслеђе“. Поред природних наука, професор Костић је имао и друга интересовања. Од гимназијских дана се занимао за књижевност, музику, фотографију... Писао је приче, интересовао се и за еволуцију, и уз све наведено, израдио је велики број научних и документарних фотографија које су сведочанство времена. У Дубочају у Гроцкој је приликом градње куће 1932. године открио археолошко налазиште, данас заштићени археолошки локалитет, и за наредне генерације прикупио и сачувао богат археолошки и палеонтолошки материјал.
 • СТРУЧНО ВОЂЕЊЕ знаменитостима и заштићеним културним добрима Гроцке, са акцентом на еколошкој градњи, народном градитељству и одрживости (Ранчићева кућа, Грочанска чаршија, Легат др Александра Костића) са специјал-програмом и гошћом, новинарком Смиљаном Попов, ауторком ТВ серијала „Београд за почетнике“. Кустос је Зорица Атић, историчарка уметности.
  Време и место одржавања/поласка: 1. октобар u 12 часова, Ранчићева кућа.
 • Радионица за најмлађе - тематска ЛИКОВНА РАДИОНИЦА „Ликовно путовање наслеђем“ Центра за културу Гроцка, и тематска ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА „Наслеђе за децу“ у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, намењене предшколцима и малишанима нижег основношколског узраста. Време и место одржавања: Током септембра и октобра месеца, за децу у Гроцкој, Ранчићева кућа. Овогодишње ликовне радионице у оквиру манифестације Дани европске баштине, посвећене културном наслеђу, усмерене су на упознавање са драгоценом културном баштином у окружењу, која броји културна добра од изузетног и великог значаја и подстиче везе са заједничким наслеђем у ансамблу европске и светске баштине. Због великог интересовања родитеља и деце, као и локално-специфичног приступа у оквиру неформалног образовања које допуњује образовни школски систем, ликовна и едукативна радионица доприносе остваривању значајног педагошког резултата.
1 (42).JPG
промо

 • САЈАМ ЗИМНИЦЕ У ВОЋНОЈ ГРОЦКОЈ под називом „Јесења кухиња“. Сајам ове врсте у организацији Општине Гроцка се у чувеном воћарском крају, на заштићеној „Грочанској чаршији“, одржава шести пут, и обухвата ревијалну, продајну и такмичарску изложбу џемова, меда, воћа, зимнице, јесењих плодова, али и домаће радиности, грнчарије и других занатских рукотворина. У оквиру манифестације биће дегустиран и награђен најбољи џем, уз пригодан културно-уметнички и забавни програм, у несвакидашњем чаршијском амбијенту просторне културно-историјске целине од великог значаја за Србију. Време и место одржавања: 30. септембар од 10 часова, Грочанска чаршија.
Подели вест