Balkanima plakat, Aleksa Gajic.jpeg
Алекса Гајић

Алекса Гајић

Манифестације

БЕСПЛАТАН MEЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ АНИМИРАНОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ! Пројекције, изложбе и такмичење у Студентском граду

28.09.2022.

БЕСПЛАТАН MEЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ АНИМИРАНОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ! Пројекције, изложбе и такмичење у Студентском граду
Величина слова

У првој недељи октобра своје 19. издање имаће Европски фестивал анимираног филма Балканима. Фестивал ће бити одржан од 4. до 9. октобра у Дому културе “Студентски град” на Новом Београду и представиће домаћој публици 93 краткометражна ауторска анимирана остварења, продукције европских земаља, која су реализована у претходне две године.

Где се одржава

Дом културе “Студентски град”


Када се одржава

4 - 9. октобра


У главном такмичарском програму биће приказано 29 филмова, од којих је 5 настало у српској продукцији и ко-продукцији. У питању су краткометражни анимирани филмови “О новцу и срећи” Ане Недељковић и Николе Мајдака, “Стварање - Први космос” Јелене Бешир, “ИД” Ане Пакљанац, “Наслов” Дане Вукајловић и анимирани музички спот за бенд Нула под називом “Семе” редитеља Михајла Драгаша. О наградама за најбоље филмове главног такмичарског програма одлучиваће Паола Орлић, продуценткиња загребачког Анимафеста, Ивана Квесић, директорка фестивала Фанточе у Бадену и Растко Ћирић, домаћи аутор анимираних филмова, визулени уметник и едукатор.

Међународни жири за студентске филмове чиниће Ивана Бошњак, ауторка анимираних филмова из Загреба, Мина Цветиновић Павков, ауторка анимираних филмова и визуелних ефеката и ванредна професорка на Факултету драмских уметности у Београду и Милош Томић, домаћи аутор анимираних филмова и визуелни уметник. У студентском програму биће приказана два српска филма студенткиња Факултета примењених уметности, Софије Стојановић и Изабеле Радисављевић.

На првој вечери фестивала, у уторак, 4. октобра, поред пројекције такмичарских филмова, биће отворене и две изложбе, које ће бити отворене за публику у току 5 фестивалских дана. У питању су изложбе „Добро јутро! Никоме” Андрее Новићевић која “јасно тежи ка директној комуникацији са публиком кроз неговање ироничног наратива” и изложба Македонски анимирани филм 1971-1991. Поред споменутих изложби у пратећем програму фестивала биће приказан документарни филм “Град анимације - 50 година Анимафеста”, програм македонских анимираних филмова, радионица стоп-трик анимације за студенте и програм краткометражних анимирано-експерименталних филмова аутора Ерика Лајзера из Њујорка.

За визуелни идентитет овогодишње Балканиме, побринуо се домаћи цртач стрипова и аниматор Алекса Гајић, који је у свом препознатљивом ретро-футуристичком маниру креирао плакат и шпицу фестивала.

Фестивал су поред матичног Министарства просвете, науке и технолошког развоја, подржали Министарство културе и информисања и Секретаријат за културу Града Београда.

Улаз на све програме је бесплатан.

Подели вест