unnamed (23).jpg
промо

промо

Манифестације

ЗЕЦ КАО СИМБОЛ ЖРТВОВАЊА СОПСТВА И ЗАДИВЉЕНОСТ МЕСЕЦОМ! У сусрету години Зеца у јапанској уметности и култури

13.01.2023.

ЗЕЦ КАО СИМБОЛ ЖРТВОВАЊА СОПСТВА И ЗАДИВЉЕНОСТ МЕСЕЦОМ! У сусрету години Зеца у јапанској уметности и култури
Величина слова

Велика трибина "У сусрет години Зеца – задивљеност Месецом" у Галерији Артгет 15. јануара са почетком у 19 часова, а говориће Соња Вишњић Жижовић, јапанолог и уредник издавачке куће Кокоро и Синиша Лекић, археолог о Лунарним симболим у јапанској уметности и култури.

Где се одржава

Галерија Артгет


Када се одржава

15. јануар у 19 часова


Месец је универзални симбол ритма цикличног времена. У Јапану он симболизује оплођујући принцип, па се управо због тога и повезује са зецом за којег Јапанци верују да је на Месецу и да у авану тучком прави еликсир бесмртности или, пак, колаче од пиринча. Зато је зец лунарна животиња и симбол је подмлађивања, ускрснућа, интуиције и поновног рођења. Према будистичкој традицији, која је извршила јак утицај на јапанску мисао и културу, Буда је зеца пренео на Месец јер је зец, и када је Буда био гладан, зец је ускочио у ватру, жртвујући себе, па је тако постао симбол жртвовања сопства.

На предавању ће бити речи о симболици Месеца у јапанској уметности и култури, али и лунарном зецу у јапанској митологији – будистичкој и таоистичкој традицији; о представама митолошког зеца у ликовним уметностима, о зецу као трикстеру, али и сродним митовима америчких народа.

Подели вест