TDP_8266.jpg
Тања Дробњак

Тања Дробњак

Манифестације

ДОДЕЉЕНА ПРЕСТИЖНА НАГРАДА „ЛАЗАР ТРИФУНОВИЋ“: Мирослав Карић је овогодишњи добитник за текст „Студија случаја“

18.01.2023.

ДОДЕЉЕНА ПРЕСТИЖНА НАГРАДА „ЛАЗАР ТРИФУНОВИЋ“: Мирослав Карић је овогодишњи добитник за текст „Студија случаја“
Величина слова

Награда „Лазар Трифуновић” за 2022. годину свечано је додељена историчару уметности и кустосу Мирославу Карићу за текст „Студија случаја“, објављен у истоименом каталогу публикованом поводом самосталне изложбе уметнице Биљане Ђурђевић, која је одржана у Салону Музеја савремене уметности у Београду од 25. марта до 23. маја 2022. године.

Где се одржава

КЦБ


Награда „Лазар Трифуновић“ се од 1993. године додељује са циљем да подстиче, развија и афирмише нове методолошке и интерпретативне моделе и приступе у писању о модерној и савременој визуелној уметности у штампаним и електронским медијима, и представља једино стручно признање које мотивише критичко мишљење у овој области. Жири у саставу Дарка Радосављевић Васиљевић, Стеван Вуковић и Ана Ереш разматрао је предлоге приспеле на конкурс за Награду за 2022. годину, као и друге јавно доступне доприносе критичком мишљењу о модерној и савременој уметности објављене током ове године, и донео једногласну одлуку. Награда се додељује историчару уметности и кустосу Мирославу Карићу за текст „Студија случаја“.

У овој монографској студији Мирослав Карић нуди слојевито структуриран интерпретативни оквир за разумевање рецентне уметничке праксе Биљане Ђурђевић који се темељи на познавању нових читања семантике савременог сликарства и његових трансмедијских искорака, као и на убедљивој контекстуализацији једног комплексног уметничког говора спрам друштвених и идеолошких оквира савремености. Карићев критички допринос писању о уметности, ослоњен на вештину да прецизно препозна и артикулише сложене референте оквире које производе уметнички гестови, налази се у принципијелном професионалном настојању овог аутора да о савременој уметности мисли, говори и пише на основу систематског познавања локалне сцене и посвећеног ангажовања на афирмацији нових посматрања и исчитавања појава који се унутар ње јављају. Награђени текст, поред наведеног, потврђује и важност континуиране сарадње између кустоса и уметника као виталног подстицаја за перманентно освајање нових знања о савременој уметности.

Видео снимак са доделе награде „Лазар Трифуновић“ можете погледати испод. 

Подели вест