E_pozivnica_ko-je-ubio-jovana-skerlica.png
промо

промо

Манифестације

КЊИГА КОЈА ЈЕ ОГЛЕДАЛО ПОЛИТИЧКЕ И КУЛТУРНЕ СЛИКЕ СРБИЈЕ ПРЕД ПРВИ СВЕТСКИ РАТ: Скерлић је био српски Прометеј

27.01.2023.

КЊИГА КОЈА ЈЕ ОГЛЕДАЛО ПОЛИТИЧКЕ И КУЛТУРНЕ СЛИКЕ СРБИЈЕ ПРЕД ПРВИ СВЕТСКИ РАТ: Скерлић је био српски Прометеј
Величина слова

Промоција књиге „Ко је убио Јована Скерлића“ Момчила Ђорговића одржана је у четвртак 26. јануара у књижари Делфи СКЦ.

Где се одржава

Књижара Делфи СКЦ


О књизи су, поред аутора, говорили и Драган Ђукановић, професор на Факултету политичких наука, и Иван Вујачић, професор на Економском факултету.

У књизи „Ко је убио Јована Скерлића“ Момчило Ђорговић сагледава дубок конфликт младе и старе генерације пред сам почетак Првог светског рата, што је одредило политичку, привредну и културну судбину Србије и њен идентитет све до данашњих дана. Велики противник српских радикала Јован Скерлић био је убеђен да њихов вођа Никола Пашић младу балканску државу води у уништење и амбис. И када је у Народној скупштини 1914. позвао на општу побуну против њега и ондашњих корупционаша, умро је изненада у 37. години. Многи су тада у Београду сматрали да је отрован. 

Лик једног од најзначајнијих српских књижевних историчара и критичара посматра се у овој књизи у светлу његовог политичког ангажмана и политичке филозофије. Скерлић је био Прометеј, вероватно једина личност у модерној српској историји која је Србима покушала да донесе ватру не би ли осветлили своју пећину и унапредили себе и своју земљу, чедо сунца, како га је називала његова супруга Клара.

Подели вест