Martovski Festival Logo (1).jpg
промо

промо

Манифестације

ТРИБИНА У СУСРЕТ ЕМИНЕНТНОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА! Велики јубилеј Београдског фестивала документарног и краткометражног филма

30.01.2023.

ТРИБИНА У СУСРЕТ ЕМИНЕНТНОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА! Велики јубилеј Београдског фестивала документарног и краткометражног филма
Величина слова

Дом омладине Београда као извршни продуцент Мартовског филмског фестивала наставља серију трибина под називом “70. МАРТОВСКИ ФЕСТИВАЛ: РАЗГОВОРИ У СУСРЕТ ЈУБИЛЕЈУ”. У понедељак, 30. јануара на другој трибини "Осврт на прошлост и поглед у будућност", тежиште разговора биће на експерименталном филму у контексту Мартовског фестивала.

Где се одржава

Дом омладине Београда


Када се одржава

30. јануар у 19 часова


У разговоре поводом јубилеја Београдског фестивала документарног и краткометражног филма укључујемо репрезентативна домаћа филмска удружења и њихове еминентне чланове, који износе своје виђење прошлости Мартовског, као и предлоге за стварање нове визије у будућности нашег заједничког фестивала. Учествују Саша Петровић, Весна Весић, Милица Лапчевић, Владимир Шојат и Игор Тохољ, а домаћини су Дејан Дабић, уметнички директор Мартовског фестивала и Драган Николић, уредник филмског програма Дома омладине Београда. 

На првој трибини, одржаној 27. децембра прошле године, констатовано је да су се измениле друштвене околности у којима је Мартовски фестивал био један од водећих у културном животу некадашње Југославије. Оцена је филмских професионалаца да треба, пре свега, инсистирати на “кратком метру”, али не и на дугометражним документарним филмовима и покушати да се Мартовски фестивал као међународни фестивал краткометражног филма наметне том концепцијом, како у региону, тако и много шире. Такође, треба наћи начина да се фестивал приближи младима, али и да им се кроз комбиноване филмске слотове, сервира понешто и од класичних вредности документаристике, што они не би самоиницијативно били у прилици да одгледају. Јубилеј од 70 година је права прилика за то.

70. Martovski Razgovor 2.jpg
промо

Циљ овог циклуса трибина је да упозна ширу јавност и да подсети ужу стручну заједницу на важност Мартовског, у светлу предстојећег великог јубилеја овог еминентног филмског фестивала. Поред тога циљ овог циклуса разговора је и да покрене све оне филмске теме које су понекад и на овако великим и значајним фестивалима занемарене или недовољно примећене. Мартовски припада како свим филмским ствараоцима, тако и најширој могућој публици, која се код нас одувек веома интересовала за филмске форме, попут документарног, анимираног, кратког играног и експерименталног филма, које су заступљене управо на Мартовском фестивалу.

Јубиларни, 70. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма биће одржан од 28. марта до 2. априла 2023. године у Дому омладине Београда.

Подсећамо да је рок за подношење пријава за селекцију такмичарског програма 70. Мартовског фестивала продужен до 31. јануара 2023. године. Конкурс је отворен за селекцију домаћег такмичарског програма у следећим категоријама: документарни филм до и преко 50 минута, кратки играни филм, анимирани филм, експериментални филм и видео арт, и важи за филмове произведене 2021. године и касније. Пријава на конкурс се врши искључиво преко Filmfreeway платформе Мартовског фестивала: https://filmfreeway.com/MARTOVSKI

Подели вест