Srđan Karanović na snimanju filma PETRIJIN VENAC foto Mitar Trninić.jpg
Срђан Карановић на снимању филма ПЕТРИЈИН ВЕНАЦ
Митар Трнинић

Срђан Карановић на снимању филма ПЕТРИЈИН ВЕНАЦ
Митар Трнинић

Манифестације

ОВО НИЈЕ КЛАСИЧНА МЕМОГРАФИЈА: Бесплатна промоција књиге „Мало изнад тла – Срђан Карановић о својим филмовима“

03.02.2023.

ОВО НИЈЕ КЛАСИЧНА МЕМОГРАФИЈА: Бесплатна промоција књиге „Мало изнад тла – Срђан Карановић о својим филмовима“
Величина слова

У четвртак, 9. фебруара у 19 часова у Дворани Културног центра Београда биће одржана промоција књиге „Мало изнад тла – Срђан Карановић о својим филмовима“ аутора Стефана Арсенијевића, у издању Филмског центра Србије. На промоцији ће говорити уредник књиге Мирољуб Стојановић, критичар Срђан Вучинић, Срђан Карановић и Стефан Арсенијевић.

Где се одржава

Дворана Културног центра Београда


Када се одржава

9. фебруар у 19 часова


Након разговора, као својеврсну филмску посластицу, публика ће имати ексклузивну прилику да на великом биоскопском платну погледа Карановићев кратки дипломски филм из Прага „Неблбни“ (Ма немој) из 1968. у којем Горан Марковић глуми главну улогу, а који многи сматрају претечом серије „Грлом у јагоде“, а потом и култни ТВ филм „Погледај ме, невернице“ из 1974. године.

„Одувек сам највише волео књиге које су писали сами аутори о својим филмовима, или су разговарали са својим колегама о настанку тих дела. Из њих сам можда највише научио о односу живота, случајности и филма“, каже Карановић. „Када ми је Филмски центар Србије предложио да радимо нешто налик на моју монографију позвао сам Стефана Арсенијевића, мог бившег студента, данас мог пријатеља и већ познатог редитеља, у помоћ. Тада је све кренуло...“

Srđan Karanović na snimanju filma ZA SADA BEZ DOBROG NASLOVA foto Goran Basarić.jpg
Срђан Карановић на снимању филма ЗА САДА БЕЗ ДОБРОГ НАСЛОВА
Горан Басарић

 „Нисмо желели да правимо класичну монографију“, каже приређивач књиге, редитељ Стефан Арсенијевић. „Желели смо живу реч, лично сведочанство, интеракцију између двојице колега и пријатеља. Разговарали смо полако и темељно, филм по филм, у распону од скоро две године. Ова књига је дестилат тих узбудљивих разговора, пуна занимљивих анегдота, али и проживљеног увида у уметност снимања филмова и нашу средину. Мислим да када прочитате ову књигу можете да имате један комплетнији утисак, како о његовим филмовима, тако и Карановићу као личности и редитељу. Верујем да се књига чита лако, управо зато што је у дијалошкој форми и да може бити занимљива било коме ко воли Карановићеве филмове. А таквих је много.“

Уредник књиге, Мирољуб Стојановић рекао је: „Књига која је пред вама, и којом се Филмски центар поноси, није само драгоцено кинематографско сведочанство које велику филмску каријеру Срђана Карановића сагледава фазно, уз мноштво мање познатих детаља. То је, пре свега, књига двојице надахнутих саговорника, који оно што имају да кажу један другом чине разиграно, духовито, интригантно, инспиративно, и...пре свега инсајдерски. Лишена свих ограничења, кинематографија кроз њихов разговор проговара на незабораван начин.”

Srđan Karanović na snimanju filma DRUŠTVENA IGRA foto Enes Midžić (1).jpg
Срђан Карановић на снимању филма ДРУШТВЕНА ИГРА
Енес Миџић

 Књигу „Мало изнад тла – Срђан Карановић о својим филмовима“ чини једанаест разговора у којима Карановић отворено и искрено разговара са колегом редитељем Стефаном Арсенијевићем о својим дугометражним играним филмовима и серији „Грлом у јагоде“. Разговори хронолошки прате Карановићеву филмографију, представљајући драгоцен увид из прве руке о настанку ових филмова, креативном процесу, уметности режије, дилемама, препрекама и одлукама које је као редитељ доносио. О Карановићевој потреби да из филма у филм увек буде другачији.

Ова књига говори и о једној турбулентној епохи, сагледаној из посебног, личног и професионалног угла, о једној земљи и о њеној кинематографији, које више не постоје. Током промоције, Карановић и Арсенијевић ће потписивати књигу, која ће моћи да се купи са посебним попустом.

Срђан Карановић један је од најважнијих филмских редитеља на овим просторима. Његови сада већ култни филмови попут „Петријиног венца“, „Мириса пољског цвећа“, „Јагода у грлу“, „Нешто између“, „Вирџине“ или „Бесе“ награђивани су на најважнијим светским фестивалима, освајали су највише домаће награде, приказивани су у биоскопима широм света, и чак и деценијама након настанка уживају велику популарност код публике.

Подели вест