CeJus tribina februar 2023.png
промо ДОБ

промо ДОБ

Манифестације

ЗА СВЕ ЈУГОНОСТАЛГИЧНЕ ГРАЂАНЕ - Трећи Циклус трибина "Југославија у очима младих истраживача"

06.02.2023.

ЗА СВЕ ЈУГОНОСТАЛГИЧНЕ ГРАЂАНЕ - Трећи Циклус трибина "Југославија у очима младих истраживача"
Величина слова

Циклус трибина "Југославија у очима младих истраживача" ове среде, 8. фебруара са почетком у 19 часова организује разговор “Фестивали савремене уметности у Југославији: између уметности и политике” у клубу Дома омладине Београд. Учествују Милош Маринковић (Музиколошки институт САНУ) и Јован Буковала (Филозофски факултет Унивезитета у Београду).

Где се одржава

Дом омладине Београд


Када се одржава

8. фебруар у 19 часова


Фестивали савремене уметности у социјалистичкој Југославији су заузимали важно место у контексту ослобађања од естетике социјалистичког реализма, афирмације западних послератних авангардних тенденција, али и реафирмације међуратног модернизма у Југославији. Истовремено, ови фестивали су се одвијали и као својеврсни политички пројекти који су представљали карактеристичан културни допринос актуелним идејама југословенских елита тога доба – политици несврстаности, те идеологији братства и јединства.

На овој трибини говорићемо о југословенским фестивалима на пољу музике (о загребачком Музичком бијеналу, Југославенској музичкој трибини у Опатији), позоришта (о Београдском интернационалном театарском фестивалу – БИТЕФ, Стеријином позорју у Новом Саду), филма (о Фестивалу југословенског филма у Пули, београдском Међународном филмском фестивалу – ФЕСТ, Слободарским филмским свечаностима – СОФЕСТ).
Које су биле идеолошке позадине и репертоарске политике ових фестивала? Коју су историјску улогу они заузимали? Како ова историја утиче на фестивалске културне политике данас – нека су од питања на које ће учесници трибине дати могуће одговоре.

У организацији Центра за југословенске студије (Цејус) и Дом омладине Београда. 

Подели вест