DOK CINEMA DOB FEBRUAR 2023.jpg
Promo

Promo

Манифестације

БЕСПЛАТНА ПРОЈЕКЦИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА "ЗВЕЗДА ЈЕ РОЂЕНА"! Трибина и разговор са ауторком у Дому омладине Београд

10.02.2023.

БЕСПЛАТНА ПРОЈЕКЦИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА "ЗВЕЗДА ЈЕ РОЂЕНА"! Трибина и разговор са ауторком у Дому омладине Београд
Величина слова

У понедељак, 13. фебруара у 20 часова у Дом омладине Београда, сала Американа, пројекција и разговор о документарном филму “Звезда је рођена” ауторке Вање Ковачевић која је сценариста, редитељ и монтажер филма. Модератор трибине је Јована Николић, продуценткиња.

Где се одржава

Дом омладине Београд


Када се одржава

13. фебруар у 20 часова


“Звезда је рођена” је ултимативна прича ауторке Вање Ковачевић о савладавању препрека на путу да постане бубњарка у алтернативном рок бенду, док минуциозно и зналачки гради процес кроз који се остварује и њен животни кредо – у животу треба побеђивати, а не само учествовати. Мотив око кога се врти прича – настанак групе “Wритерс оф Фицтион” – трибјут мало познатом америчком бенду “Тхе Децемберистс“, такође на сцену враћа један битан, али потиснут сегмент урбане поткултуре без које рокенрол не би био то што јесте – искрена посвећеност својим херојима. Филм о времену у животу кад снови постају реалност. Филм о рату против самога себе и победи. Филм о музици, али пре свега филм о ритму.

Филм је премијерно приказан на Сарајевском филмском фестивалу 2010. године. Награђен је наградом за најбољи филм у регионалној селекцији на Белдоцс ИФФ 2010. године, као и наградом за најбољу монтажу на Међународном фестивалу документарног и краткометражног филма у Београду. Поред фестивалских пројекција, филм је приказан на телевизијама у Србији, Хрватској и Мађарској и ВОД платформама за немачко говорно подручје.

Вања Ковачевић је добитница награде “Марко Глушац” за најперспективнијег младог монтажера у 2021. години. Режирала је дугометражни документарни филм “Звезда је рођена” и неколико краткометражних играних и документарних филмова. Монтажер је мини серије “Породица” редитеља Бојана Вулетића, филма “Бановић Страхиња” редитеља Стефана Арсенијевића и “The Box” редитељке Андријане Стојковић. Један је од координатора и оснивача Удружења за едукацију у области аудиовизуелне културе Филмкултура, као и неколико струковних удружења. 

Подели вест