E_pozivnica_Ornamenti.png
Promo

Promo

Манифестације

ЗАБАВН И ИНОВАТИВАН НАЧИН ПРЕДСТАВЉАЊА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА СРБИЈЕ! Промоција књиге праунуке познатог јужњака Боре Станковића

12.02.2023.

ЗАБАВН И ИНОВАТИВАН НАЧИН ПРЕДСТАВЉАЊА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА СРБИЈЕ! Промоција књиге праунуке познатог јужњака Боре Станковића
Величина слова

У потрази за објашњењем порекла и могућих значења орнамената на пиротском ћилиму Милица Живадиновић, сликарка и праунука славног „јужњака“ Боре Станковића, написала је капитално двојезично издање „Орнаменти Србије – пиротски ћилим“ које пружа темељан увид у традицију женског заната.

Где се одржава

Етнографском музеју


Када се одржава

14. фебруар у 18 часова


Промоција књиге биће одржана у уторак 14. фебруара у 18 сатиу Етнографском музеју (Студентски трг 13). О књизи ће поред ауторке говорити проф. др Зорица Томић, културолог, Угљеша Станимировић, визуелни уметник, Растко Ницић, члан Извршног одбора УниКредит Банке Србија, Ивана Мисирлић, уредница, и Марина Цветковић, музејски саветник у Етнографском музеју.

Према писаним изворима, традиција израде пиротских ћилима са својим специфичним шарама и орнаментиком траје више од пет векова. Лепоту, склад и јединственост овог мајсторства, очуваног до данас, препознао је и свет, па је тако 2012. године пиротско ћилимарство уписано у Националну листу нематеријалног културног наслеђа Србије под покровитељством Унеска, а у току је и кандидатура за Унескову листу светске културне баштине.

Ова књига је израз жеље да се на забаван и иновативан начин представи овај део културног наслеђа Србије, његово богатство боја, модерност форми, али и скривена, недовољно истражена симболика.

Ретке и пажљиво одабране фотографије први пут су сакупљене специјално за ово луксузно двојезично издање. Лепота, склад и мајсторство израде ћилима данас инспиришу и задивљују, а њихова естетика оплемењује савремени ентеријер.

Издавање ове књиге подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије, а спонзорисала УниЦредит Банка, као један од видова оснаживања напретка заједнице. У свим Делфи књижарама за кориснике УниЦредит Банка платних картица одобрава се ексклузивни попуст од 50% за куповину ове књиге. Овај попуст се не може комбиновати са осталим попустима и акцијама.

Подели вест