Arapi - februar 2023.jpg
промо

промо

Манифестације

ТРИБИНА О ДРЖАВАМА КОЈЕ ПРЕДСТАВЉАЈУ ЗОРУ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ У ИСТОРИЈИ ЧОВЕЧАНСТВА: Угледни предавачи из земље и иностранства говоре у Клубу ДОБ-а

18.02.2023.

ТРИБИНА О ДРЖАВАМА КОЈЕ ПРЕДСТАВЉАЈУ ЗОРУ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ У ИСТОРИЈИ ЧОВЕЧАНСТВА: Угледни предавачи из земље и иностранства говоре у Клубу ДОБ-а
Величина слова

Трибина под називом „Најстарије цивилизације и државе Блиског истока" биће одржана у Клубу Дома омладине Београд, у уторак, 21. фебруара у 19 часова.

Где се одржава

Клуб ДОБ-а


Када се одржава

21. фебруар у 19 часова


На циклусу трибина под назовом „Арапи – историја, цивилизација, утицаји"  у организацији Дома омладине Београда и Арапског културног центра учествоваће проф. др Ема Петровић (Филолошки факултет УБ); проф. др Данијела Стефановић, (Филозофски факултет УБ); Њ. Е. Басем Џаман Ага, амбасадор Републике Сирије.

Тема трибине су најстарије цивилизације и државе Блиског истока, које уједно представљају и зору цивилизације у историји човечанства. Учесници трибине говориће о начину организације првих блискоисточних цивилизација, њиховом животу, достигнућима и значају за каснији развој држава и култура у свету, као и о народима који су наследили тековине првих блискоисточних друштава насељавајући се на овим просторима.

АРАПИ – ИСТОРИЈА, ЦИВИЛИЗАЦИЈА, УТИЦАЈИ
Кроз овај циклус биће представљена историја арапских народа и држава, етнологију и културу пре свега арапског, али и других народа који насељавају просторе арапских земаља, науку, уметност, филозофију. Тема предавања биће и различита достигнућа која су плодови рада представника арапске цивилизације, захваљујући којима се Европа упознала са бројевима, античким наслеђем које су Арапи сачували и преводили, као и друга велика открића које су свету подарили арапски учењаци. Тема ће бити и односом и интеракција арапске и исламске са другим цивилизацијама. Гости предавачи биће личности из различитих области, из наше земље и иностранства. У програм ће бити укључени и представници арапских дипломатских представништава, као и особље иностраних института и културних центара у Београду.

Подели вест