Bata-Zivojinovic-web-03.png
промо

промо

Манифестације

ОТВОРЕН ЛЕГАТ У ЧАСТ БАТЕ ЖИВОЈИНОВИЋА: Југословенска Кинотека приредила сталну поставку о легенди српског и југословенског глумишта

27.02.2023.

ОТВОРЕН ЛЕГАТ У ЧАСТ БАТЕ ЖИВОЈИНОВИЋА: Југословенска Кинотека приредила сталну поставку о легенди српског и југословенског глумишта
Величина слова

Југословенска кинотека обележава деведесет година од рођења једног од најзначајнијих и најпопуларнијих српских и југословенских глумаца Велимира Бате Живојиновића (1933–2016) свечаним отварањем легата и две пратеће изложбе 28. фебруара у здању у Узун Мирковој улици.

Где се одржава

Југословенска кнотека


Када се одржава

стална поставка


„О значају Велимира Бате Живојиновића за нашу кинематографију излишно је много говорити, јер је његов лик практично постао симбол за српски и југословенски филм“, истиче директор Кинотеке Југослав Пантелић. „Попут великих холивудских звезда, Бата је превазишао ниво одличног глумца и ушао у митологију. То, пак, не значи да се таквих глумачких појава и њиховог значаја не треба изнова сећати, а кроз овакве догађаје и користити прилику да се њихов лик и дело сагледа из новог угла, да се осветли неки до тада мање познат аспект биографије и филмографије великана или да се напросто некој млађој публици приближи стваралаштво некога ко је обликовао оно што наш филм јесте", изјавио је Пантелић.

Према речима кустоскиње поставке Ирине Кондић, садржаје који прате овај јубилеј публика ће моћи да види на два нивоа зграде Кинотеке. Новопристигли легат Бате Живојиновића придружује се легатима осталих великана седме уметности у оквиру сталне поставке. Осим награда које красе нове витрине легата, своје место пронашли су и интересантни лични предмети славног глумца.

Улаз на сталну поставку Југословенске кинотеке биће слободан за публику у наредне две недеље. Изложба „Приватно и радно“, део легата Бате Живојиновића, представља принтове дигиталних фотографија које дочаравају радну атмосферу са снимања из његове вишедеценијске каријере, као и одабране сегменте из приватног живота. Смештена је у галерији у приземљу Кинотеке.
Мултимедијална изложба „Филмска палета“ налази се у централном холу и илуструје неке од најзначајнијих улога Бате Живојиновића у филмовима: Др (1962), Три (1965), Непријатељ (1965), Скупљачи перја (1967), Бреза (1967), Валтер брани Сарајево (1972), Пас који је волео возове (1977), Трен (1978). Изложбу чине инсерти, текстови, фотографије и плакати.

Подели вест