ovuda_ce_proci_put_02.jpg
Инсерт из филма
промо Дом омладине Београд

Инсерт из филма
промо Дом омладине Београд

Манифестације

ИМА ЛИ ПУТ БЕЗ ПУТАРИНЕ? Мартовски циклус трибина "Гневни филмови" у Дому омладине Београд

02.03.2023.

ИМА ЛИ ПУТ БЕЗ ПУТАРИНЕ? Мартовски циклус трибина "Гневни филмови" у Дому омладине Београд
Величина слова

Циклус „Гневни филмови“ у Дому омладине Београда наставиће се 3. марта трибином насловљеном „Има ли пута без путарине?“ у 20 часова. У фокусу ће бити млади српски целовечерњи играни филм „Овуда ће проћи пут“, а улаз је, као и досад, слободан.

Где се одржава

Дом омладине Београд


Када се одржава

3. март у 20 часоваЦена карте

Бесплатно

Учествују: редитељка и сценаристкиња Нина Огњановић и део екипе филма “Овуда ће проћи пут”: глумци Јана Бјелица и Златан Видовић, ауторка музике Ана Крстајић, а трибину воде: Зоран Јанковић и Ђорђе Бајић, филмски критичари.

Српска премијера везана је за овогодишњи, 51. по реду ФЕСТ у Београду, а светска премијера филма одржана је на фестивалу Слемденс (Сламданце) у Парк Ситију, у Сједињеним Америчким Државама, у јануару ове године, на коме је овај филм приказан у главном такмичарском програму и где је добио награду публике и специјално признање жирија за најбољи играни филм.

Радња филма „Овуда ће проћи пут“ смештена је у одсечено, заборављено село близу ког ће ускоро бити изграђен аутопут. У село, осим аутопута, стиже и странац. Мештани, пуни неповерења и страха према промени коју пут доноси, сумњају да и странац има неке везе са тим и да скрива своје праве намере. Неколико неспоразума и лажи је довољно да нетрпељивост мештана према странцу прерасте у отворени сукоб, а Јана, девојка из села која се заљубила у странца, швата да је она једина која може да га спаси од опасности која се над њим надвила.

Остварење „Овуда ће проћи пут“ подржали су Министарство културе Републике Србије и Филмски центар Србије. Продуцент филма је Поинтлесс Филмс, док су копродуценти Факултет драмских уметности и Радио Телевизија Србије.

Поводом премијере свог дебитантског остварења на 51. ФЕСТ-у ова млада ауторка је изјавила: „Поносна сам што имам прилику да свој први филм премијерно прикажем домаћој публици на фестивалу који има тако дугу и богату традицију као београдски ФЕСТ. Ово је мој дипломски филм који је снимљен у јако скромним условима, али уз подршку дивне екипе, талентоване глумачке поставе и мештана села Топли До који су нас све угостили у периоду снимања. Већини њих ће ово бити први пут да гледају филм и мислим да не може бити боље да он буде приказан у Великој сали мтс Дворане“.

Gnevni filmovi MART.jpg
промо Дом омладине Београд

Подели вест