pastedImage.jpg
промо

промо

Манифестације

ПОЧИЊЕ МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ: Филм, музика, изложбе, предавања и други сусрети су прилика да боље упознате француску културу и језик

07.03.2023.

ПОЧИЊЕ МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ: Филм, музика, изложбе, предавања и други сусрети су прилика да боље упознате француску културу и језик
Величина слова

Март је Месец франкофоније: бројне образовне и културне установе, франкофоне амбасаде и представништва, француско-српска удружења, позивају вас да обогатите знање о франкофоној култури кроз изложбе, предавања, пројекције, представе, концерте, игре...

Када се одржава

31. март


Сам почетак Месеца франкофоније биће у знаку сарадње Француске амбасаде и свих организатора са Министарством спољних послова Србије, у част опредељености Србије за добијање статуса пуноправне чланице Међународне организације франкофоније. Свечано отварање манифестације у Палати правде биће у знаку сарадње са платформом ТВ5Монде, и биће увеличано ексклузивном пројекцијом документарног филма о Србији, снимљеног у оквиру серијала Дестинација Франкофонија, у присуству реализатора Ивана Кабацова. Емитовање серијала наставља се на РТВојводина, те ће гледаоци моћи да ближе упознају културе земаља у којима се говори француски. 

Свима су већ знане манифестације за младе које су постале заштитни знак Месеца Франкофоније – Такмичење у певању на француском (полуфинале 4. марта у Београду, Нишу и Новом Саду, финале 25. марта у Нишу), Реп на француском (пријављивање траје од 6. до 26. марта, а проглашење победника биће 30. марта), Франкофони диктат (15. март), Франкофони хоризонти (посете франкофоним амбасадама) неће изостати ни ове године. 

У оквиру књижевног и трибинског програма организатори најављују, у реализацији Њаллоние-Бруџелле интернатионал, гостовање белгијских писаца - Кармело Виронеа, који ће, у партнерству са Друштвом за културну сарадњу Србија-Француска, представити своју збирку новела Промешати карте (8. марта у Француском институту у Београду), док ће Алијенор Деброк кроз предавања и радионице водити разговор о свом роману Сто година без Лили. Преводи неколико белгијских писаца које је објавила издавачка кућа Прометеј биће представљени на Новосадском сајму књига.

Гост франкофоније биће и српски редитељ, сценариста и књижевник Горан Марковић, поводом објављивања превода на француски његовог романа Београдски трио (29. март, Француски институт). 

Канадска физичарка Полин Гањон гостоваће у Србији и одржаће предавања О женама у науци некада и данас, уз посебан осврт на живот и дело велике научнице српског порекла Милеве Марић Ајнштајн (у Новом Саду, 14. марта на Филозофском факултету, а у Београду, 15. марта у Француском институту). У оквиру програма њеног гостовања предвиђена су и стручна предавања о физици честица у сарадњи са Центром за промоцију наука, а Канадска амбасада у Београду приређује и изложбу Жене у науци (8. март – 4. април, Француски институт у Београду).

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, Франкофони центар Универзитета у Београду приређује предавања о француском језику, о писцима Плејаде, о патафизици, као и о француској књижевници Ани Ерно, добитници Нобелове награде за књижевност. 

Други београдски симпозијум о настави историје, у организацији Амбасаде Француске, Етнографског музеја, Гете института и Филозофског факултета у Београду, анализираће, као подстицај за сарадњу у Југоисточној Европи, „Јелисејски споразум“, који је закључен пре 60 година и представља основ развоја француско-немачких односа. 

Завод са проучавање културног развитка и Институт за књижевност и уметност, приређују четвородневни стрип програм Арт самит (30. март – 2. април), који је посвећен ауторима стрипа, издавачима, критичарима и теоретичарима стрипа, као и широј публици – љубитељима стрипа и онима који желе да нешто науче и упознају се са различитим аспектима српско-француских односа у области стрипа.

Подели вест