Foto - Luis Cerdeira, lorenzo-silva.com 01.jpg
Luis Cerdeira, lorenzo-silva.com

Luis Cerdeira, lorenzo-silva.com

Манифестације

ТВОРАЦ БРОЈНИХ ДЕТЕКТИВСКИХ И КРИМИНАЛИСТИЧКИХ РОМАНА ДОЛАЗИ У БЕОГРАД! Познати шпански писац Лоренсо Силва у Институту Сервантес

11.03.2023.

ТВОРАЦ БРОЈНИХ ДЕТЕКТИВСКИХ И КРИМИНАЛИСТИЧКИХ РОМАНА ДОЛАЗИ У БЕОГРАД! Познати шпански писац Лоренсо Силва у Институту Сервантес
Величина слова

Лоренсо Силва, шпански писац чији су детективски и криминалистички романи освојили бројне награде и велику пажњу публике, гостоваће 14. марта од 19 часова у Институту Сервантес у Београду. Разговор ће бити вођен у Свечаној сали Института Сервантес, на српском и шпанском језику, уз обезбеђен симултани превод. Улаз је слободан.

Где се одржава

Институт Сервантес


На овом књижевном сусрету који организују Амбасада Шпаније у Београду и Институт Сервантес у Београду, Лоренсо Силва разговараће о књижевности и писању са Миодрагом Мајићем (Београд, 1969), судијом Апелационог суда у Београду и аутором многобројних књига фикције, правних приказа и чланака. У улози модератора наћи ће се Дејан Матић, директор издавачке куће Трећи трг.

Лоренсо Силва Амадор завршио је право на Универзитету Комплутенсе у Мадриду, након чега је провео деценију радећи као адвокат у једној великој фирми у енергетском сектору. Потом је радио и као ревизор и финансијски саветник, али је све време био посвећен књижевности. Написао је стотинак кратких прича, неколико есеја и путописа, али је најпознатији по својим бројним романима, међу којима се истичу они детективског и криминалистичког жанра.

Foto - Luis Cerdeira, lorenzo-silva.com 02.jpg
Luis Cerdeira, lorenzo-silva.com

За један од својих романа „Нестрпљиви алхемичар“ добио је награду Надал 2000. године, која је уз награду Планета једно од најважнијих књижевних признања у Шпанији. То је његов други роман у којем се појављују вероватно најпознатији ликови које је створио: пар Цивилне гарде који чине наредник Рубен Бевилакуа и агент Вирхинија Ћаморо.

Редитељ Мануел Мартин Куенка урадио је филмску адаптацију још једног његовог дела „Слабост бољшевика“ (Ла флаqуеза де болчевиqуе), које се нашло у најужем кругу за награду Надал 1997. године. Године 2012. добио је награду Планета за роман „Траг подневника“ (Ла марца дел меридиано).
Његова дела преведена су на руски, француски, немачки, италијански, каталонски, португалски, дански, чешки, арапски, енглески, грчки, бугарски, румунски и кинески.

Миодраг Мајић завршио је права на Универзитету у Београду 1995. године, а своју докторску тезу одбранио је 2008. године. Међу његовим делима фикције издваја се детективски роман „Деца зла“, у којем се комбинују реалистички описи српских криминалистичких процедура са темама окултизма и теоријама завера.

Подели вест