Dora-Mar.jpg
промо

промо

Манифестације

СРПКИЊА КОЈА ЈЕ ОБЕЛЕЖИЛА ПИКАСОВО СЛИКАРСТВО: Објављена је књига „Дора Мар и два лица љубави“ Бетине Шторкс

27.03.2023.

СРПКИЊА КОЈА ЈЕ ОБЕЛЕЖИЛА ПИКАСОВО СЛИКАРСТВО: Објављена је књига „Дора Мар и два лица љубави“ Бетине Шторкс
Величина слова

Уметница Дора Мар је икона надреализма. А онда среће Пикаса – и њихова љубав постаје један од највећих тренутака историје уметности.

„Дора Мар и два лица љубави“ Бетине Шторкс детаљни је портрет чувене фотографкиње, љубавна прича заснована на чињеницама, која дочарава портрете самог Пикаса и других познатих уметника тог доба. 

Екстравагантна и самосвесна, Хенријета Теодора Марковић жели да студира сликарство, али одбијају је – јер је жена. Окреће се фотографији и убрзо постаје чувена као Дора Мар унутар круга истакнутих надреалиста: Андреа Бретона, Мена Реја, Пола Елијара. Када 1936, са својих двадесет девет година, сретне ништа мање ексцентричног Пикаса, међу њима се развија страствена и опасна љубав.

Дорина мрачна сензуалност отада обележава Пикасово сликарство, она га инспирише и за његово дело столећа Гернику. Дора, међутим, схвата да ће само уметност бити и остати Пикасова права љубав, па мора и сама да одлучи којим путем да крене – као жена која воли и као уметница.

 „Дора Мар и два лица љубави“ Бетине Шторкс можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

Подели вест