Kraljevi-reka.jpg
промо

промо

Манифестације

УПЕЧАТЉИВ ДОКУМЕНТ О ДОМАШАЈИМА СКАНДИНАВСКЕ КУЛТУРЕ: „Краљеви река: Нова историја Викинга од Скандинавије до Путева свиле“ пружа увиде о улози жена и деце у викиншкој култури

03.04.2023.

УПЕЧАТЉИВ ДОКУМЕНТ О ДОМАШАЈИМА СКАНДИНАВСКЕ КУЛТУРЕ: „Краљеви река: Нова историја Викинга од Скандинавије до Путева свиле“ пружа увиде о улози жена и деце у викиншкој култури
Величина слова

Књига „Краљеви река: Нова историја Викинга од Скандинавије до Путева свиле“ пружа нове увиде о улози жена и деце у викиншкој култури и прати малу перлу од карнеола нађену у викиншком гробу у Дербиширу у Енглеској, преко Цариграда и Багдада до места где је настала, хиљадама километара далеко у Гуџарату у Индији.

Пођите на путовање са биоархеологом Кет Џарман, која у својим истраживањима користи најнапредније форензичке технике док открива епске приче о добу Викинга.

Ширење викиншке културе је почело у седмом веку нове ере, и то не само на запад – у Енглеску, Ирску и Северну Америку – већ, важније, на исток – у Русију и на Блиски исток и даље. Књига Кет Џарман баца ново светло на начин како су древни Путеви свиле повезивали Викинге са Далеким истоком. Због живописног приповедачког стила и луцидних објашњења ово је упечатљив документ о великом домашају скандинавских народа и културе. 

Др Кет Џарман је биоархеолог и теренски археолог специјализована за доба Викинга, а посебно за викиншке жене. Она користи форензичке технике као што су анализа изотопа, датирање угљеника и анализа ДНК на људским остацима како би одвојила искуства прошлих људи из ширих историјских наратива. Др Џарман је учествовала у бројним телевизијским документарцима као историјски консултант, укључујуц́и програме за ББЦ, Хисторy Цханел, Дисцоверy. 

Књигу „Краљеви река: Нова историја Викинга од Скандинавије до Путева свиле“ Кет Џарман можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

Подели вест