422db205d6eb9d703430b32cac79f51d_1975791904.jpg
београд.рс

београд.рс

Манифестације

ИСТАКНУТИ УМЕТНИЦИ НАСТУПИЛИ ПОВОДОМ МЕСЕЦА У КОЈЕМ СЛАВИМО НАШ ГРАД: Концерт „Београд свира” поводом манифестације „Дани Београда”

15.04.2023.

ИСТАКНУТИ УМЕТНИЦИ НАСТУПИЛИ ПОВОДОМ МЕСЕЦА У КОЈЕМ СЛАВИМО НАШ ГРАД: Концерт „Београд свира” поводом манифестације „Дани Београда”
Величина слова

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић присуствовала је данас у Коларчевој задужбини концерту под називом „Београд свира” који се одржава у оквиру манифестације „Дани Београда”.

Где се одржава

Коларчева задужбина


Када се одржава

15. април


На концерту су наступили хор „Collegium musicum” под диригентском палицом Драгане Јовановић као и Стефан Миленковић са оркестром.

Обраћајући се присутнима Весна Видовић је поручила да се данас подсећамо два веома бирна датума у историји нашег града.

– Подсећамо се априла 878. године када се први пут у историјским документима помиње назив града Београда и априла 1867. године када су кнезу Михаилу предати кључеви Београда од стране турских власти и када је Београд поново постао српски град. Ови датуми били су инспирација за „ Дане Београда” чији је овогодишњи мото „ Београд у срцу” – рекла је Видовић.

Она је подсетила, да април месец памтимо и по томе што је наша престоница бомбардована и рушена од стране нациста, савезника 1944. године и за време НАТО бомбардовања 1999. године.

– Није историја нашег града била лака. За данашњи Београд се страдало и гинуло, за њега се борило, рушен је и изнова грађен, али је у духу празника који сутра прослављамо увек васкрсавао. Сви ови априли у Београду нису нас раздвојили, ослабили ни уништилин већ данас поносно стојимо и славимо наш град – поручила је заменица градоначелника.

Видовић позвала грађане да уживају у бројним програмима, изложбама и туристичким турама које је град припремио, да се подсете у упознају историју нашег града.

– Грађани ће моћи да на потпуно нов начин открију Теразије место где се преплићу архитектура, традиција, историја, пословни и боемски живот Београђана као и да кроз Кнез Михаилову улицу упознају велику урбанистичку трансформацију и снажан европски заокрет у обликовању Београда након 1867. године када су кључеви града коначно прешли из турских у српске руке – закључила је Весна Видовић.

Догађају је присуствовао и Владимир Мијовић, директор Омладинског позоришта „Дадов” које је извршни продуцент манифестације „Дани Београда”.

Подели вест