image004.jpg
промо

промо

Манифестације

ПОДСТИЦАЈ УМЕТНИЧКОМ СТВАРАЛАШТВУ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД: „Пароброд“ објављује конкурс за бијеналну награду „Александар Дероко“

18.04.2023.

ПОДСТИЦАЈ УМЕТНИЧКОМ СТВАРАЛАШТВУ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД: „Пароброд“ објављује конкурс за бијеналну награду „Александар Дероко“
Величина слова

Установа културе „Пароброд“ објављује конкурс за бијеналну награду „Александар Дероко“. Награда је установљена 2021. године и додељује се други пут са циљем да подстакне уметничко стваралаштво на Општини Стари град.

Где се одржава

Установа културе „Пароброд“


Када се одржава

15. август


Избор добитника односиће се на дело објављено или реализовано у протекле две године, од априла 2021. до априла 2023. године. За награду могу конкурисати: појединац или група аутора пројекта из области архитектуре и урбанизма на Општини Стари град, пројекат може бити само идејни, као и већ реализован, а у избор улазе обнове фасада, пројекти кућа, зграда, паркова, споменика, као и архитектонске целине на Општини, аутори изложбе илустрација, цртежа, слика или графика чији су радови били представљени у релевантној културној институцији (галерији, музеју, културном центру...) на Општини Стари град, аутори монографија које се односе на историју, уметност и културно наслеђе на Општини или су посвећене истакнутој личности која је живела на Општини Стари град. 

За награду се могу пријавити држављани Републике Србије, као и страни аутори. Чланови жирија који ће изабрати добитника награде су: проф. Бранислав Митровић, академик и професор на Архитектонском факултету, проф. Растко Ћирић, илустратор и професор на Факултету примењених уметности, др Марина Павловић, историчарка архитектуре и заменица директора Завода за заштиту споменика културе града Београда, др Марија Павловић, историчарка уметности и директорка УК „Пароброд“. 

Новчани износ награде је 120.000 динара. Предлози се достављају електронском поштом на [email protected] и/или писаним путем на УК „Пароброд“ са назнаком Конкурс за награду „Александар Дероко“, најкасније до 15. августа 2023. године. Председник Општине Стари град свечано ће доделити награду 04. 09. 2023. године у УК „Пароброд“.

Подели вест