image_6483441-2.JPG
промо

промо

Манифестације

НАГРАДУ ТЕРПСИХОРА ОВЕ ГОДИНЕ ДОБИЈА ТОМА КРИЖНАР: Признање које је извор инспирације за нове уметничке изразе

21.04.2023.

НАГРАДУ ТЕРПСИХОРА ОВЕ ГОДИНЕ ДОБИЈА ТОМА КРИЖНАР: Признање које је извор инспирације за нове уметничке изразе
Величина слова

Награда Терпсихора, престижно признање Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије (ПУБС) које се додељује на годишњем нивоу уметницима или институцијама културе у области уметничке игре за 2023. годину припала је Томи Крижнару, солисти Балета Народног позоришта у Београду.

Где се одржава

Народно позориште


Када се одржава

28. мај


Свечана церемонија уручења награда ће се одржати 28. маја у Музеју Народног позоришта у Београду с почетком у 13 часова. Награда и Специјална похвала додељује се у 2023. години, дванаести пут по реду уз подршку Министарства културе Републике Србије, поводом Светског дана игре, интернационалног празника који слави читав свет, а који је установио Међународни савет за игру – ЦИД УНЕСКО 1982. године.

Трочлани жири, током ове године, радио је у саставу представника класичног балета, народне игре и савремене игре: Милош Вуловић први солиста Ансамбла “Коло”, уметнички директор и кореограф КУД Опленац – председник жирија, Милица Бијелић примабалерина и балет мајстор и Миона Петровић савремена играчица и кореографкиња. 

У саопштењу жирија се наводи: Према древној Грчкој митологији, музе су биле извори инспирације за све уметнике и научнике. Терпсихора је једна од девет муза, заштитница је игре, а њено име значи „она која воли да игра”. Награду Тепсихору за 2023. годину, трочлани жири је једногласно доделио Томи Крижнару за улогу Ла Мола у балету „Краљица
Марго“ кореографа Крунислава Симића. Младом уметнику је ово прва велика улога на сцени Народног позоришта у Београду, а суптилно нијансираним осећањима, сугестивно и технички сигурно је изградио улогу и прешао „границу рампе“. Жири му додељује ово признање као извор инспирације за нове уметничке изазове.

Тома Крижнар је рођен 1999. године у Новом Саду. Балетско школовање започиње у балетској школи „„La Sylphide” Добриле Новков у Новом Саду. Усаврашавање наставља  као стипендиста у Канадској националној балетској школи у Торонту ((Canada’s National Ballet School) у класи професора Александра Горбацевича.

Toma Kriznar - Photo by Danijel Rauski.jpg
Данијел Рауски

Маша Анић нас је очарала својом игром у представи „Животињска фарма” у извођењу Bitef Dance компаније. Жири је једногласно донео одлуку да Специјална похвала за 2023. годину додели овој младој уметници са жељом да никад не изрони из своје игре, а свим младим, садашњим и будућим уметницима буде подстрек да на свој начин уроне у себе и играју као Маша.

Masa Anić Marko Nikolić.jpeg
Марко НиколићПодели вест