Саша Михајлов.jpg
промо

промо

Манифестације

ПРОМОЦИЈА НАУЧНОГ РАДА: Представљање монографије „Архитектонско стваралаштво Јосифа Најмана” Саше Михајлов на Калемегдану

21.04.2023.

ПРОМОЦИЈА НАУЧНОГ РАДА: Представљање монографије „Архитектонско стваралаштво Јосифа Најмана” Саше Михајлов на Калемегдану
Величина слова

Завод за заштиту споменика културе града Београда најављује да ће 63. годину од оснивања, између осталих догађаја, обележити циклусом промоција најновијих научних издања.

Где се одржава

Завод за заштиту споменика културе града Београда


Када се одржава

24. април


Прва у низу биће представљена монографија историчарке уметности др Саше Михајлов под називом „Архитектонско стваралаштво Јосифа Најмана”, објављена у издању Завода за заштиту споменика културе града Београда и Института за савремену историју. Промоција ће се одржати у понедељак, 24. априла, у 14 часова у Заводу за заштиту споменика културе града Београда, Калемегдан, Горњи град 14.

Како ауторка наводи у предговору, монографија је намењена научним посленицима, истраживачима и тумачима историје, архитектуре и урбанизма Београда и Србије, конзерваторима у служби заштите непокретног културног наслеђа, као и најширем кругу читалаца, познаваоца и љубитеља националне историје културе.

Јосиф Најман (Београд, 19. маја 1894 – Београд, 6. јануара 1951), српски архитекта јеврејског порекла, једна је од водећих личности на националној градитељској сцени прве половине XX века. Након Другог светског рата, који је провео у заробљеништву и принудном егзилу, вратио се у Београд где је своје професионално деловање наставио у административним архитектонско-грађевинским и комуналним структурама управе Града Београда, као и на Архитектонском факултету.

Подели вест