zena koja je pucala na kralja .jpg
промо

промо

Манифестације

ТРИБИНА „БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“ ДОНОСИ НОВА САЗНАЊА ИЗ ИСТОРИЈЕ ГРАДА: Ко је била прва жена у историји Србије која се дрзнула да пуца на краља?

28.04.2023.

ТРИБИНА „БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“ ДОНОСИ НОВА САЗНАЊА ИЗ ИСТОРИЈЕ ГРАДА: Ко је била прва жена у историји Србије која се дрзнула да пуца на краља?
Величина слова

На априлској трибини „Београд за почетнике“ биће речи о чувеном Илкином атентату, неуспелом покушају Јелене-Илке Марковић да убије краља Милана, у Саборној цркви, хицем из револвера, 1882.

Где се одржава

Галерија 73


Када се одржава

28. април


Реч је о веома занимљивом животу и деловању прве атентаторке у историји Србије. Јелена – Илка Марковић (рођ. Бајић), супруга Јеврема Марковића, опозиционог посланика и успешног војног команданта, припада интелектуалном кругу грађанске класе, кругу првих српских социјалиста који су се борили против апсолутизма краља Милана за преображај српског друштва у народну државу. Атентат на краља Милана била је освета за убијеног мужа, пуковника Јеврема Марковића (брата Светозара Марковића), стрељаног због тополске буне. коју је ковала пуне 4 године.

Илка је осуђена 12. априла 1883. на смрт стрељањем, потом помилована, али је ускоро нађена задављена у пожаревачком затвору. Због атентата ухапшена је и Илкина рођака Лена Книћанка, најлепша жена тадашњег Београда, која је такође нађена обешена у затвору 28. марта 1883, и то у језивим ћелијама Римског бунара. Оба убиства догодила су се под сумњивим околностима: војник на стражи код Лене Книћанке, такође је убијен. У оба случаја по један лекар из комисије за увиђај издвојио је своје мишљење да се не ради о самоубиству (код Книћанке био је то Лазар Пачу).

Године 1891. краљ Милан и Милутин Гарашанин оптуживали су се у штампи као наредбодавци убиства. Краљ Милан је покушао да атентат искористи против радикала, али ислеђивање није доказало њихово учешће. О једном од најконтроверзнијих атентата у историји Србије причаће гост Смиљане Попов – Драгољуб Стојковић, новинар и писац књиге “Последњи грех: Случај госпође Марковићке; Београдска трагедија”.

Подели вест