efa65d81c84b894d76a1763f0950cafd_3186251649.jpg
промо

промо

Манифестације

НАЈНОВИЈЕ НАУЧНО ИЗДАЊЕ: Представљање монографије „Средња Европа и Београд: архитектонски утицаји 1919–1941”

12.05.2023.

НАЈНОВИЈЕ НАУЧНО ИЗДАЊЕ: Представљање монографије „Средња Европа и Београд: архитектонски утицаји 1919–1941”
Величина слова

Завод за заштиту споменика културе града Београда своју 63. годишњицу од оснивања обележава циклусом промоција најновијих научних издања. У понедељак, 15. маја, у 14 часова у Заводу за заштиту споменика културе града Београда на Калемегдану, Горњи град 14, биће представљана монографија др Биљане Мишић „Средња Европа и Београд: архитектонски утицаји

Где се одржава

Завод за заштиту споменика културе града Београда


Када се одржава

15. мај


Како је саопштено из Завода, ово дело се бави, као што и наслов монографије говори, трансформативним средњоевропским утицајима на архитектуру међуратног Београда. Ауторка др Биљана Мишић у предговору наводи да је процес политичке, друштвене и уметничке еманципације београдске културе након Првог светског рата био обележен присуством различитих страних утицаја. Томе су погодовали различити фактори – школовање српских архитеката у средњоевропским центрима, уметничке размене на југословенском нивоу, гостовања најутицајнијих иностраних изложби. Монографија је заснована на докторској дисертацији „Средњоевропски утицај на развој београдске архитектуре 1919–1941”, одбрањеној на Филозофском факултету 2019. године, за чије потребе је ауторка спровела опсежно истраживање појава на којима се средњоевропска изворишта могу уочити и тумачити. Радећи у Документационом центру Завода за заштиту споменика културе града Београда, др Биљана Мишић је део свог професионалног деловања посветила истраживању, документовању и валоризацији културног наслеђа на територији Београда, што је допринело изузетном познавању стилских, уметничких и архитектонских уплива у градитељско стваралаштво Београда.

Научну монографију ће представити ауторка монографије др Биљана Мишић, потом проф. др Александар Кадијевић, проф. др Тања Дамљановић Конли и научни саветник др Ранка Гашић.

Подели вест