euyo-concert-in-bolzano-on-august-7-2019-5-c-sorvillo-bolzano-festival-bozen.jpg
промо

промо

Манифестације

ШЕЗДЕСЕТ ГОДИНА ЕВРОПА НОСТРЕ: Београд је домаћин састанка и форума о културном наслеђу

17.05.2023.

ШЕЗДЕСЕТ ГОДИНА ЕВРОПА НОСТРЕ: Београд је домаћин састанка и форума о културном наслеђу
Величина слова

Поводом шездесетогодишњице Европа Ностре, покретања пилот-пројекта Хаба европског наслеђа и састанка Савета Европе Ностра у Београду, Европа Ностра и Европа Ностра Србија, уз подршку Европске Комисије, Делегације ЕУ у Србији и Делфи економског форума организују неколико важних догађаја ове недеље у Београду.

Где се одржава

Југословенска киностека, Коларчева задужбина


Када се одржава

18. мај


У низу догађаја најважнији је Београдски форум за културно наслеђе који ће се одржати у Београду у петак, 19. маја 2023. године у Југословенској кинотеци, Узун Миркова 1 са почетком у 9 часова.

Поред тога, дан пре Форума, Европа Ностра ће одржати свој интерни годишњи састанак, а уважени припадници ове важне светске организације ће обићи неколико важних локалитета наше културне баштине, група 1, коју предводи Херман Парцингер, извршни председник Европа Ностре посетиће археолошко налазиште Винча Бело Брдо, група 2: коју предводи Ги Клос, извршни потпредседник Европа Ностре посетиће Београдску тврђаву која је 2020. године уврштена на листу 7 најугроженијих споменика културе у Европи, док ће група 3 посетити Меморијални комплекс Старо сајмиште. Европску делегацију предводи Лоран Леви-Строс (Лаурент Лéви-Страусс), члан Одбора Европа Ностре. 

Такође, вече пред почетак Форума, у четвртак 18. маја са почетком у 20.30 часова у Коларчевој задужбини, а у сарадњи са Европа Ностром и уз подршку Делегације ЕУ у Србији, одржаће се концерт Европског оркестра младих који ће бити посвећен младима у Србији и поруци солидарности након недавних трагичних догађаја у школи „Владислав Рибникар“ и у Младеновцу. 

Подели вест