Booking Balkan vizual.jpeg
промо

промо

Манифестације

КАКО ИЗГЛЕДА БАВИТИ СЕ КЊИЖЕВНОШЋУ У ШИРЕМ СМИСЛУ: Румена Бужаровска и Маша Сеничић говориће о питањима са којима се сусрећу

24.05.2023.

КАКО ИЗГЛЕДА БАВИТИ СЕ КЊИЖЕВНОШЋУ У ШИРЕМ СМИСЛУ: Румена Бужаровска и Маша Сеничић говориће о питањима са којима се сусрећу
Величина слова

У четвртак, 1. јуна у 19 часова, у оквиру програма Booking Balkan, у Културном центру Град очекује нас књижевни двоугао Румене Бужаровске и Маше Сеничић.

Где се одржава

КЦ Град


Осим о стилу, мотивима, идејама, те друштвеним и феминистичким питањима које књижевност Румене Бужаровске - добро позната београдској публици - несумњиво поставља, две ауторке говориће и о бављењу књижевношћу у ширем смислу: од академске и неформалне едукације, преко мистификације књижевног позива, до рашчлањивања услова рада. У складу са именом програма, дијалог ће се дотаћи и предрасуда које балканска иконографија са собом носи, а у вези са тим биће речи и о позицији регионалних писаца на светском тржишту; о преводиоцима, агентима, уредницима, фондовима, резиденцијама и компромисима.

Румена Бужаровска (Скопље, 1981) је књижевница, књижевна преводитељка и колумнисткиња. Ауторка је четири књиге преведене на петнаест језика, њене приче су добиле похвале критике широм Европе, а њена књига "Мој муж" адаптирана је у пет сценских продукција. Румена је професорка на Државном универзитету у Скопљу и коауторка женске иницијативе за приповедање ПеацхПреацх.

Маша Сеничић (Београд, 1990) посвећена је у свом раду вишеструким облицима текста: драмским, песничким, есејистичким, новинарским, академским. Као ауторка и уредница била је део бројних медија, иницијатива и публикација, а у улози модераторке, координаторке или менторке учествовала је у разнородним локалним и међународним иницијативама, радионицама и манифестацијама, пре свега у области филма и књижевности. Коселекторка је програма Храбри Балкан на Фестивалу ауторског филма, програмска директорка удружења Филмкултура и докторанткиња на Факултету драмских уметности.

Подели вест