Elegija-o-beloj-devojcici.jpg
промо

промо

Манифестације

КЊИГА О ПРВОЈ СРПСКОЈ ЖЕНИ ФИЛОЗОФУ ПРЕВАЗИЛАЗИ КЛАСИЧАН БИОГРАФСКИ РОМАН: „Елегија о белој девојчици“ Зорана Пеневског је прича о судбини интелектуалаца на нашим просторима

01.06.2023.

КЊИГА О ПРВОЈ СРПСКОЈ ЖЕНИ ФИЛОЗОФУ ПРЕВАЗИЛАЗИ КЛАСИЧАН БИОГРАФСКИ РОМАН: „Елегија о белој девојчици“ Зорана Пеневског је прича о судбини интелектуалаца на нашим просторима
Величина слова

Ксенија Атанасијевић (1894–1981) била је прва жена доктор наука и прва жена доцент у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. „Елегија о белој девојчици“ Зорана Пеневског је роман о њеном животу који се инвентивно плете око њене истоимене прве објављене приче и у форми је фрагмената по узору на њено најпознатије дело „Филозофски фрагменти“.

Ова прича о тријумфу мисли у хаосу постојања и о победи истрајности у свету пуном неправди уметнички успешно надограђује пуку биографију значајне личности непоколебљивих моралних начела. Уз вешто уткане историјске личности, изузетне опсервације Ксеније Атанасијевић о свом времену и човековој егзистенцији, роман брише границе између њеног филозофског светоназора и ауторског текста, пружајући читаоцу јединствену прилику да се уживи у свет њених идеја. Притом, суптилни паралелизми са данашњим стањем духова код нас потврђују да је и женско питање овде актуелно као и пре једног столећа. 

„’Елегија о белој девојчици’ је прича о судбини интелектуалке у нашој средини јер под интелектуалцем/интелектуалком подразумевам мислеће биће које не припада ни неком идеолошком кругу, ни паланачком, ни клеронационалном миљеу већ је човек који одређује самог себе својом етичком суштином. Прича о Ксенији Атанасијевић и даље је актуелна, нажалост, и као сведочанство о борби за женска права и моралној истрајности коју друштво најчешће гура у заборав. Не мање важно било ми је да истакнем да се код истинских стваралаца у њиховом делу види и сама њихова судбина, као и потреба за познавањем филозофије, језика и музике, што су такође критеријуми за интелектуалца“, каже аутор Зоран Пеневски. 

Растко и Надежда Петровић, Урош Предић, Димитрије Митриновић, Бранислав Петронијевић, Душан Недељковић, масони, чаршија, Геца Кон и многи други стварни ликови, као и темељан пишчев увид у Ксенијина дела, чине ову „елегију“ уверљивом и доприносе осветљавању судбине значајне а несхваћене жене која је ишла испред свога времена. 

„Елегија о белој девојчици“ Зорана Пеневског у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

Подели вест