image004.jpg
промо

промо

Манифестације

КЊИГА КОЈА ЧУВА ИЗРАЗЕ И ЊИХОВА ЗНАЧЕЊА ОД ЗАБОРАВА: „Књига о фудбалу" Жарка Радаковића биће представљена у УК Пароброд

05.06.2023.

КЊИГА КОЈА ЧУВА ИЗРАЗЕ И ЊИХОВА ЗНАЧЕЊА ОД ЗАБОРАВА: „Књига о фудбалу" Жарка Радаковића биће представљена у УК Пароброд
Величина слова

Роман „Књига о фудбалу" Жарка Радаковића биће представљена у среду, 7. јуна од 20 часова у УК Пароброд.

Где се одржава

УК Пароброд


Када се одржава

7. јун у 20 часова


Осим аутора, о овој књизи у којој Радаковић осим играња игре ''бубамаром'', прати сопствене породичне, али и друштвене токове земље у којој је одрастао, говориће: Тамара Крстић, књижевна критичарка, Никола Петаковић, уредник издања у име издавача, уз модерирање Катарине Лазић, уреднице књижевно-трибинског програма у УК Пароброд.

Епилог најновије Радаковићеве књиге је његово сећање о читању Прустове ''Сванове љубави'', уз помињање Јулија Книфера, уметника кога је писац пратио дужом деоницом живота. Фусноте Књиге о фудбалу чувају од заборава изразе и њихова значења из времена пишчевих школских дана, као што су: трзати, бити у свом филму, чачкати мечку...

Жарко Радаковић, књижевник и књижевни преводилац, рођен је 1947. у Новом Саду (Србија) Живи и ради у Келну (Немачка). Објавио је низ прозних књига. Добитник је Награде ''Биљана Јовановић''за најбољи роман у 2016. (Кафана) Награде ''ДКСГ'' (заједно са Давидом Албахаријем) за нефикцијску књигу године 2021. Номинован је 2022. за Награду ''Александар Тишма'', за допринос књижевности, превођењу и уметности. Превео је с немачког језика двадесет шест дела Петера Хандкеа. Књиге Жарка Радаковића Кафана, Кречење и Путовати, представљени су током претходних година у УК Пароброд.

Подели вест